Videon som blev ”Rosa mannens” fall

Tidigare i november stängde Youtube ner den populära kanalen ”Rosa mannen”, enmansprojektet som blivit ett digert arkiv över svensk tv-historia. Orsaken var anmälningar mot två klipp. Nu har Trollhättebon bakom kanalen gått ut med vilka videor som blivit anmälda.

ANNONS

Det var fredagen den 4:e november som Daniel, den semi-anonyme grundaren av Youtubekanalen ”Rosa mannen”, upptäckte att det inte längre gick att logga in på kontot. I mejlkorgen väntade en förklaring från Youtube – någon hade anmält två klipp för brott mot upphovsrätten.

När GP pratade med Daniel samma helg ville han inte uppge vilka klipp som anmälts, eller vem som var anmälaren. Nu har han publicerat ett klipp på sitt andra konto, ”Rosa rummet”, där han berättar vad som hänt.

”Det är från en gala som heter ’Netaid’ från 1999 där en artist som heter Bryan Adams spelade några låtar, och jag hade lagt upp två stycken låtar”, berättar Daniel i klippet, vilket även SVT rapporterat om.

ANNONS

Bryan Adams lyfts fram i marknadsföring

Klippen som anmälts är framföranden av Bryan Adams stora hitlåtar ”Summer of ’69” och ”Cloud number nine”. På ”Rosa mannen” fanns ytterligare ett klipp med Adams, där han framför låten ”The only thing that looks good on me is you”. Den verkar dock inte ha bedömts som tillräckligt värdefull för att anmäla.

Företaget som anmält klippen heter Web Sheriff. Sedan år 2000 har de fungerat som konsulter för att hjälpa ”allt från familjer och småföretag till rockstjärnor, kändisar, medieföretag och internationella konglomerat” att skydda upphovsskyddat material på nätet. På sin hemsida lyfter de särskilt fram en nöjd kund – Bryan Adams.

Det krävs dock tre anmälningar för att en Youtubekanal automatiskt ska stängas ner. Den första anmälningen kom, enligt Daniel bakom ”Rosa mannen”, redan den 20:e oktober. Då gällde det delar ur en konsert med den serbiske sångaren Đorđe Balašević, inspelad i Sverige och sänd i SVT 1991.

”Kan vara förlorad för alltid”

Kanalen ”Rosa mannen” har blivit nedstängd en gång tidigare, då efter anmälningar från Nent group (numera Viaplay group) som kom in i början 2021. Efter att alla videor från TV3 och ZTV tagits bort från kanalen gick Nent group med på att dra tillbaka sina anmälningar.

En sådan överenskommelse tror Daniel bakom ”Rosa mannen” blir svårare att få till stånd den här gången.

ANNONS

– Det känns .. inte särskilt hoppfullt. Jag tror nog att kanalen kan vara förlorad för alltid. Jag tror att det finns en risk att de som anmält inte ens kommer att svara mig, sa han till GP tidigare i november.

LÄS MER:Youtubekanalen ”Rosa mannen” nedstängd – igen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS