Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommentarer om Metall 112  på företaget Högmans mekaniskafr.v Lennart Olsson, Nermin Poturovic, Leif Alfredssonoch Lars Lund (facklig representant) Bild: Jerry Lövberg
Kommentarer om Metall 112 på företaget Högmans mekaniskafr.v Lennart Olsson, Nermin Poturovic, Leif Alfredssonoch Lars Lund (facklig representant) Bild: Jerry Lövberg

"Betala tillbaka"

Besvikelsen över skandalen inom Metall 112:an är minst sagt stor bland medlemmarna.
– Jag har varit medlem sedan 1958 och aldrig hört något liknande. De som betett sig illa ska hängas ut och betala tillbaka varenda krona, säger Lennart Olsson.

Samtalsämnet bland framför allt Metallanslutna var givet i går - skandalen i avdelning 112 i Trollhättan.

LÄS MER: Porrklubbsbesök för medlemmarnas pengar: "Alla levde med i spelet"

Hos Högmans Industri Verktyg var det många som var djupt besvikna.

– Vi betalar nästan 400 kronor i månaden i fackavgift och så går pengarna till sprit och porrklubbsbesök. Men varför skulle det inte vara så här, när det förekommer i så många i andra sammanhang? säger Lennart Olsson upprört och uppgivet.

Han får medhåll av arbetskamraterna som hoppas att den gamla styrelsen "rensas bort" för gott nu och att man börjar om på nytt med nya människor.

Metallarna funderar över om det finns fallskärmsavtal att lösa ut för de inblandade.

– Då jävlar! utbrister någon.

Lars Lund, fackligt ombud för Metall hos Högmans, befarar att skandalen skadar hela den fackliga organisationen. Även om ingen på Högmans sagt något om att gå ur facket tror han att en del kommer att göra det.

– Dessutom är detta så tråkigt eftersom det tar bort fokuset från det som händer med Saab. Det är bara tråkigheter i stan nu, säger han.

Leif Alfredsson påpekar att de inblandade borde tänkt på, om inte medlemmarna, så åtminstone sina familjer.

– Och frågan är väl om det inte kommer ännu mer än det som redan kommit fram, funderar han.

Lennart Olsson funderar i sin tur på om han kan ta en sväng förbi Metallkansliet för att hämta det som är hans.

– Synd att det är stängt i dag (läs i går). Annars hade jag åkt förbi och hämtat en flaska sprit. Den har jag betalat många gånger om.

Under gårdagen var det besvärligt att få kommentarer från industrierna på Stallbackaområdet. På Saab kretsade dagen kring varslet och på Volvo Aero släpptes tidningen inte in.

LÄS MER: Auktoritär tradition grunden i sprit- och sexskandaler

Utanför Finnveden Powertrain var dock Jessica Boman och Bengt Tingvald på rast.

– Detta är för djävligt. Jag trodde inte det var så illa, även om man förstår att det förekommit fester ibland, säger Jessica Boman.

Hon är även upprörd över Metallstyrelsens kvinnosyn som hon anser kränker alla kvinnor.

Liksom de anställda på Högmans är Bengt Tingvald bekymrad över eventuella fallskärmsavtal.

– Helt rätt att samtliga avgick och förhoppnings får de betala tillbaka vad de är skyldiga. Men de har säkert fina fallskärmar, säger han.

De som gick av Volvo Aeros förmiddagsskift, och som hade tid att prata utanför "porten", ansåg att det hela var både bedrövligt och fruktansvärt.

LÄS MER: Risk för ny skandal om vi inte granskar