Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

äntligen student

Ellen, Birger och Tilda tar studenten i år – under vad som är allt annat än ett normalt studentår. Följ deras resa på TTELA.
×

”Det är så, så, så jävla kul att ta studenten”

Det är äntligen Ellens studentdag! En ovanlig gymnasietid har nått till sitt slut, och det ska firas ordentligt. Vi får följa med under hela dagen, från början till slut. Det är champagnefrukost, promenad till skolan, utspring, mottagning och efterfest. Allt i sällskap av sina klasskompisar, vänner och familj. Missa inte Ellens sista studentvlogg!

 

”Dags att växa upp och gå ur trygga boxen”

Dags för Birger att ta studenten! Han tar med oss in i skolan, för en allra sista gång. Det är utspring och glädje. Dagen efter reflekterar han över tiden som gått, och det är blandade känslor, men kanske främst tomhet. Men också en känsla av oro för vad som väntar i framtiden, och allra först väntar lumpen. Missa inte Birgers allra sista studentvlogg!

 

”Man säger adjö till ett kapitel i sitt liv”

Tilda tar äntligen studenten! Hon tar med oss till champagnefrukosten, visar upp klasskompisarna och tar sedan en inte så tyst promenad till skolan. När klockan slagit över från studentdag till lördag berättar Tilda om dagen: ”Även fast läget i världen kanske inte är som man kunnat tro på sin studentdag, så har vi har gjort det allra bästa av situationen.”

 

”Vi ses imorgon och då tar jag äntligen studenten”

Det är bara en liten dag kvar tills dagen Ellen väntat på i flera, flera månader. Nu ska det sista pyntet fixas iordning och bli klart inför den stora dagen. Blommar ska hamna i rätt vaser, studentpyntet ska upp i taket, och möbler ska flyttas till rätt plats. Och imorgon är det äntligen dags. Missa inte Ellens näst sista studentvlogg!

 

”Snart är det fredag, det här är bara uppvärmning”

På fredag tar Tilda äntligen studenten, och i hennes femte vlogg får vi följa henne under både tisdagen och onsdagen. Det börjar med cykelfest för med klassen. Först ska de cykla genom hela Trollhättan, och dagen efter ska det ätas middag med lärare och rektorer. Studenten närmar sig med stormsteg och detta är bara uppvärmningen! Missa inte Tildas femte studentblogg.

 

”Sista dagen vi har chans att vara i skolan nu”

Det är den sista dagen i skolan! Birger och klasskompisarna passar på att ta några sista varv i skolan före hemgång. Det är baler som ska planeras, studentgrejer som ska fixas, klasskompisar som ska umgås med. I slutet av vloggen visar Birger upp sin studentoutfit, och pratar om hur otroligt det känns att det äntligen blivit hans tur att ta studenten. Missa inte Birgers sjätte vlogg!

 

”Ni ska få hänga med när vi går på bal”

Studentveckan har äntligen dragit igång, och Ellens vecka startar starkt med bal på Swania i Trollhättan! I hennes sjätte vlogg får vi följa med henne från morgon till kväll: när hon fixar sig, möter upp vänner, går på röda mattan, äter middag och umgås med klasskompisar. Allt iklädd sin vackra balklänning! Missa inte den sjätte vloggen, snart är det dags för utspring!

 

”Det är student snart, herregud jag klarade det”

Det är bara en vecka kvar till den stora dagen, och Ellen gör sin sista dag någonsin i skolan. Med det kommer massor av känslor, och sorg över att klassen fick så lite tid tillsammans under de sista åren. Men också stolthet, över att ha klarat av en gymnasietid som inte liknar någon annan. Om bara en vecka är det dags. Missa inte Ellens femte studentvlogg!

 

”Det är officiellt tio dagar kvar till studenten”

Missa inte Tildas fjärde vlogg! Det närmar sig med stormsteg. Med bara tio dagar kvar till studenten har Tilda och hennes klasskompisar börjat räkna ner dagarna. Solen står rätt på himmelen och vädret är perfekt för utomhusaktiviteter för eleverna som firar nedräkningen. Låt oss hoppas att vädret stannar kvar och att solen skiner även på deras studentdag.

 

”Det har varit tre fina år här, även om mycket tid försvunnit”

Nu är Birgers femte vlogg här! Det är spexdag på Fridagymnasiet i Vänersborg, och eleverna har klätt ut sig tidsenligt till olika årtal. Den surrealistiska känslan av att skolgången verkligen närmar sig sitt slut har också börjat smyga sig på. ”Man börjar känna att studenten närmar sig, det är lite sentimentalt faktiskt”, säger Birger i vloggen. Missa inte!

 

”Vi har fixat så det blir en bal, så himla kul”

Ellen är tillbaka med ännu en vlogg, och nu närmar sig studenten med stormsteg. Det är klart med både datum för studentutspring och bal! Det har länge varit osäkert om en bal går att genomföra, men nu är det alltså klart. Dessutom har Ellen skaffat sig en ny balklänning. I skolan är det inte speciellt mycket klar att göra, men en studentdag planerar sig inte själv. Hör henne berätta om sakerna som är kvar att fixa inför dagen.

 

”Nu är det bara jag kvar som väntar på bussen”

Birger är återigen på plats i skolan, på Fridagymnasiet i Vänersborg. Medan han väntar på bussen hem till Mellerud passar han på att visa upp sitt kontor på skolan, som han saknat under distansutbildningen. Han berättar också att man blir helt slut efter skoldagen är slut, eftersom han är så ovan vid att träffa människor varje dag igen. Missa inte Birgers fjärde vlogg! Nu återstår bara en månad fram till studenten!

 

”Ingen kommer vara på plats, vilket är tråkigt”

När Tilda spelar in sin tredje vlogg är det endast en månad kvar till studenten. En studentdag som redan nu är noga planerad, och självklart ser den inte ut som man kanske hade föreställt sig den från början. Inga nära och kära får finnas på plats under utspringet från skolan, vilket såklart är annorlunda. Och till mottagningen hemma i trädgården är bara de allra närmsta inbjudna. Missa inte Tildas senaste vlogg!

 

”Har precis avslutat sista dagen på distans”

Birger är tillbaka med ännu en vlogg, och konstaterar att det är mindre än femtio dagar kvar till studenten! Allting han har kvar att göra innan den stora dagen ryms på endast ett a4-papper, vilket chockerar. Dessutom har han nyss fått reda på att treorna nu ska få återgå till undervisning på plats i skolan under de sista veckorna som är kvar. Genast börjar han oroa sig för att ha glömt bort hur klasskompisarna ser ut…

 

”Skolan är ju inte skolan utan elever”

I Ellens tredje vlogg tar hon med oss på en tur i skolan! Och efter hennes sista lektion för dagen bjuder hon och hennes lärare Gustav Asp Fasth på en ärlig pratstund om undervisningen fungerar under pandemin. ”Man blev inte lärare för att sitta och kommunicera genom en skärm hela dagarna”, berättar Gustav. Även fast allting fungerar bra är det ändå något som saknas, vilket såklart är eleverna på plats i skolan. Missa inte!

 

”Femtio dagar till studenten är ingenting”

Tilda har fått hem sin fina studentmössa, en saknad pusselbit till studenten. Dessutom har hon räknat ut att det sammanlagt bara är tio dagar kvar på plats fysiskt i skolan, eftersom hennes klass är på plats i skolan var tredje vecka. I veckan nås en stor milstolpe, då det bara är femtio dagar fram tills den stora dagen, och Tilda börjar känna av peppen och styrkan till att klara av den sista tiden! Missa inte Tildas andra vlogg!

 

”Idag hade vi idrott, och inte på distans!”

I Birgers andra vlogg berättar han om lyckan efter att faktiskt få vara en vecka i skolan! Och känslan är nästan som att komma tillbaka till skolan efter ett längre lov. Bland annat har han och hans klasskompisar haft idrott tillsammans för första gången på länge. Något som är helt annat att ha ämnet på distans. Dessutom berättar han om hur mycket det underlättar att ha både klasskompisar och lärare nära igen. Missa inte!

 

”Får ångest av tanken att inte vara i skolan”

Ellens andra vlogg! Det är måndag efter det sista påsklovet, och Ellen märker tydligt av den stress och ångest som distansstudierna bär med sig. Saknaden efter både klasskompisar och lärare är stor, och den största önskan nu är att kunna återgå till skolbänken. Även om det bara gäller de få veckor som är kvar av skoltiden. Dessutom visar hon upp sin typiska pluggstation hemma i sovrummet.

 

”Har inte varit ute ens en liten sväng idag”

Lär känna Tilda! Tilda Zakrisson är 18 år gammal, bor i Trollhättan och studerar sista året på ekonomi- och juridikprogrammet på Folkuniversitetet i Trollhättan. I sin första vlogg visar hon upp hur en vanlig dag hemma ser ut, berättar om dagens (något åsidosatta) plugg, och pratar om för- och nackdelarna med att ha distansstudier (där vädret spelar en ganska stor roll…). Tilda är den tredje studentvloggaren som ni kommer följa under våren.

 

"Bästa med distans är att man kan fulsjunga"

Här är Birger! Birger Arvidsson är 18 (snart 19…) år gammal, bosatt i Mellerud och studerar sista terminen på det naturvetenskapliga programmet på Fridagymnasiet i Vänersborg. I sin första vlogg delar Birger med sig av sin dagliga rutin för distansstudierna, gulliga störningsmoment, det bästa pluggsällskapet och bjuder dessutom mycket generöst med sig av underbar fulsång. Även Birger kommer ni kunna följa under de kommande månaderna.

 

”Först nu man känner att det är på riktigt”

Möt Ellen! Hon är en av TTELA:s tre studentvloggare som ni kommer kunna följa under de kommande månaderna. Ellen Carlsson är 18 år gammal, bosatt i Vänersborg och studerar sista året på teknikprogrammet på Birger Sjöberggymnasiet. I sin första vlogg berättar hon om den stora spänningen inför studentdagen, visar upp både sin vita klänning, studentmössan, och balklänningen! Men frågan är om det ens kommer bli någon bal tillslut?

 

”Känns inte som det kommer bli nån student”

Möt TTELA:s tre studentvloggare. De tre studenterna har spenderat nästan halva deras gymnasietid på distans och tar examen under mycket ovanliga omständigheter. Fram tills det att alla kurser är avklarade och den vita studentmössan sitter på huvudet kommer vi få följa Ellen, Birger och Tilda här på TTELA. Generöst bjuder de in oss i deras innersta tankar och funderingar kring en unik gymnasietid som inte liknar någon annan.

 

AV: LOVISA MEIJER