Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regniga dagar passar det att slå sig ner i soffan med en handkontroll. Bild: Gorm, Kallestad
Regniga dagar passar det att slå sig ner i soffan med en handkontroll. Bild: Gorm, Kallestad

TTELA tipsar: 7 tv-spel att testa i sommar

Nu när sommarvädret har blivit lite svajigare är det kanske dags att kura ihop sig i soffan med en handkontroll i näven. Det finns tv-spel för alla smaker, med allt från fartfylld racing till kluriga tankenötter. Här tipsar TTELA-redaktionen om sina favoriter!
Bild: Pressbild/Guerrilla Games
Bild: Pressbild/Guerrilla Games

Horizon Zero Dawn

2017 års bästa äventyrsspel. Året är 3020 och människan har förlorat sitt herravälde över planeten. Istället har djurliknande maskiner tagit över jorden. För att rädda mänskligheten måste Aloy, en ung jägare, bege sig ut i vildmarken för upptäcka sanningen om både maskinerna och sig själv.
Bild: Pressbild/Codemasters
Bild: Pressbild/Codemasters

Dirt Rally 2.0

Om man gillar bilspel, men vill ha något mer utmanande än exempelvis Need for Speed, är det här rätt spel.
Hör gruset smattra och kartläsaren läsa upp sträckans noter samtidigt som du kör i 180 km/h på skogsvägen.
Bild: Pressbild/Respawn Entertainment
Bild: Pressbild/Respawn Entertainment

Star Wars Jedi: Fallen Order

Ett Star Wars-spel från 2019 som utspelar sig mellan episod 3 och 4. Fallen order är ett äventyrsspel med en hel del pussel och även lite strider där man får vara strategisk om man inte spelar på enklaste svårigheten.
Bild: Pressbild/Neckbolt Games
Bild: Pressbild/Neckbolt Games

Yono and the Celestial Elephants

Ett pusselspel i klassisk Zelda-stil, som handlar om en rund liten elefantunge som anländer till en fantasyvärld via stjärnfall och sedan försöker ställa världens problem till rätta. Jag är kanske jävig i och med att en vän till mig skapat spelet, men jag tycker det är klurigt, gulligt och oväntat filosofiskt.
Bild: Firaxis/TT
Bild: Firaxis/TT

Civilization VI

Sid Meier har sedan 1991 fängslat oss med sin klassiker Civilization. De turordningsbaserade strategispelen är det ultimata tidsfördrivet under både regniga och soliga sommardagar. I jakten på världsherravälde fastnar man oundvikligen i bara en runda till-syndromet.
Spelen går ut på att från tidernas begynnelse leda sin stam och skapa en civilisation som växer och utvecklas genom århundradena. Under historiens gång måste man skapa nya teknologier, förhandla med grannländer, byta statsskick, föra krig, bygga städer, utforska nya områden och tackla naturkatastrofer. En civilisation kan vinna bland annat genom att erövra sina grannar, vara först i rymden eller utvecklas mest under en viss tid.
Den senaste grundversionen av spelet är Civilization VI som kom 2016.
Bilden kommer från den senaste expansionen till Civilization VI som heter Gathering storm.
Bild: Pressbild/Sucker Punch Productions LLC
Bild: Pressbild/Sucker Punch Productions LLC

Ghost of Tsushima

Ett spel som passar den historieintresserade. Det utspelar sig i det feodala Japan där ön Tsushima blir invaderad av mongoler och du som samuraj skall förhindra att de tar över ön. Vackra miljöer, spännande svärdsdrabbningar och en bra story gör detta spel till ett klart val.
Bild: Pressbild/Supergiant Games
Bild: Pressbild/Supergiant Games

Hades

En så kallad "rogue-like", där man får "börja om" spelet varje gång man dör, och varje runda är unik. Till skillnad från många andra spel med liknande upplägg har spelskaparna här vävt in det upprepade döendet i en gripande berättelse om antika grekiska gudar med paradoxalt moderna relationsproblem. En perfekt harmoni mellan berättelse och spelsätt som jag har blivit helt besatt av. Jag måste få veta hur berättelsen slutar!