Turism speglas i svenska sjöar

Svenska vattendrag genererar mångmiljardbelopp tack vare fritidsfisket. Nu ska landets gäddor, laxar och öringar marknadsföras utomlands för att få hit fler fisketurister - och fiskedragen ska göras tillgängligare.

ANNONS
|
- Vi behöver visa upp vilka fantastiska resurser vi har här, säger Daniel Melin vid Jordbruksverket.

Allt fler nappar på fritidsfiske som avkoppling eller motiv för semesterresan. Cirka 1,6 miljoner svenskar fritidsfiskar enligt den senaste statistiken, och omkring 800 000 utländska turister söker lyckan i svenska vattendrag. Men nu ska fler lockas till sjöarna.

- Vi har väldigt bra förutsättningar i Sverige för att utveckla den här typen av naturturism. Det är tillgängligt här och vi har bra fiskevatten, säger Daniel Melin, fritidsfiskesamordnare vid Jordbruksverket.

Myndigheten ska nu samordna landets aktörer för att marknadsföra Sverige som fiskedestination utomlands. Svenska fritidsfiskare spenderade 5,8 miljarder kronor på sitt intresse 2013. Så det finns pengar att tjäna.

Men Daniel Melin, som själv fiskar, tror att det finns fler vinster med hobbyn.

- För det första är det väldigt roligt. Men man kopplar också av lättare när ute i naturen, så det förbättrar folkhälsan.

Fiskande turister från Europa är främst intresserade av gädda, gös och abborrfiske och reser därför till södra och mellersta Sverige. Svenskar däremot åker helst norrut för att dra upp öring och lax.

Enligt en ny rapport från jordbruksverket ska antalet turister som fritidsfiskar dubbleras till 2020. I dag fiskar omkring 800 000 turister i Sverige.

För att nå målet ska tillgängligheten förbättras, exempelvis genom att göra det lättare att hitta bra fiskevatten via webben. Sverige ska också marknadsföras som en fiskedestination.

Sverige har nästan 100 000 sjöar och tiotusentals mil vattendrag. De fem sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön omfattas, liksom kuststräckan, av frifiskemöjligheter. Vid privata sjöar krävs fiskekort eller arrende av fiskerätt.

Enligt den senaste statistiken fritidsfiskade 1,6 miljoner svenskar 2013. De spenderade sammanlagt 5,8 miljoner kronor på intresset.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS