Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Turism speglas i svenska sjöar

Svenska vattendrag genererar mångmiljardbelopp tack vare fritidsfisket. Nu ska landets gäddor, laxar och öringar marknadsföras utomlands för att få hit fler fisketurister - och fiskedragen ska göras tillgängligare.
- Vi behöver visa upp vilka fantastiska resurser vi har här, säger Daniel Melin vid Jordbruksverket.

Allt fler nappar på fritidsfiske som avkoppling eller motiv för semesterresan. Cirka 1,6 miljoner svenskar fritidsfiskar enligt den senaste statistiken, och omkring 800 000 utländska turister söker lyckan i svenska vattendrag. Men nu ska fler lockas till sjöarna.

- Vi har väldigt bra förutsättningar i Sverige för att utveckla den här typen av naturturism. Det är tillgängligt här och vi har bra fiskevatten, säger Daniel Melin, fritidsfiskesamordnare vid Jordbruksverket.

Myndigheten ska nu samordna landets aktörer för att marknadsföra Sverige som fiskedestination utomlands. Svenska fritidsfiskare spenderade 5,8 miljarder kronor på sitt intresse 2013. Så det finns pengar att tjäna.

Men Daniel Melin, som själv fiskar, tror att det finns fler vinster med hobbyn.

- För det första är det väldigt roligt. Men man kopplar också av lättare när ute i naturen, så det förbättrar folkhälsan.