Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiet delar ut mat inne i Syrien

Turkiet har nu börjat dela ut förnödenheter inne i Syrien, meddelar den turkiska statens krishanteringsmyndighet.

Hittills har Turkiet upprättat tältläger och tagit hand om de över 10 000 syriska flyktingar som tagit sig över gränsen. Nu utvidgas verksamheten med matutdelning även inne i Syrien. På den syriska sidan ska tusentals flyktingar ha samlats. De vittnar om att den syriska armén intagit flera samhällen utefter gränsen.

En av de intagna samhällena är Bdama, som ligger ett par kilometer från gränsen mot Turkiet.

26-årige Hamid flydde med sin familj när säkerhetsstyrkorna sköt okontrollerat mot byn i går.

- Vi flydde upp i bergen, sen såg jag min motorcykel brinna, berättar han. - I går morse hällde de ut bensin och tände eld på bergen för att hindra folk att fly.

När soldaterna kom befann sig bara tusen personer kvar i byn. Enligt en annan invånare har de också flytt nu.

Raka El-Abdu, en 23-årig syrier, berättar för AFP att han smög tillbaka till Bdama på söndagsmorgonen "på bergsstigar som bara byborna känner till" för att skaffa bröd, men fann en övergiven spökstad.

- De (soldaterna) hade stängt det enda bageriet. Vi kan inte få tag på bröd längre. Jag såg soldater skjuta ägaren till bageriet, kulorna träffade i bröstet och benet, säger El-Abdu.

Enligt honom kontrollerar den syriska armén in- och utfarter till Bdama.

Internationella Röda korsets ordförande Jakob Kellenberger väntas anlända till Syriens huvudstad Damaskus på söndagen för överläggningar med syriska företrädare om att utvidga organisationens verksamhet i landet, enligt Reuters. Internationella Röda korset bad förra veckan om få nå ut till den civila befolkningen, även dem som sårats eller fängslats i samband med oroligheterna i landet.