Två av tre A-traktorer olagliga – stor polisinsats avslutad

När polisen i veckan genomförde en riktad insats för att kontrollera A-traktorer fann man stora brister på fordonen. Två av tre A-traktorer var antingen trimmade eller hade andra uppenbara brister.

ANNONS
|

Med anledning av den senaste tidens svåra olyckor med A-traktorer beslutade polisen i region Väst att genomföra riktade kontroller av fordonen. Under höstlovsveckan har polisen kontrollerat 300 A-traktorer. När insatsen nu är klar kan polisen konstatera att två tredjedelar av de kontrollerade fordonen hade manipulerats för att kunna gå snabbare eller hade andra brister.

– Vi kontrollerar fordonen grundligt och letar efter brister i konstruktionen, skick och utrustning, säger Hans Qvant, på trafikpolisen i Halmstad i ett pressmeddelande.

Högsta tillåtna hastighet för en A-traktor är 30 kim/timmen. En manipulerad A-traktor kan komma upp i samma hastigheter som en personbil och fusket är ofta svårt att upptäcka menar polisen.

ANNONS

– Det primära för oss är att hitta tecken på att traktorn har manipulerats så att den kan framföras i mer än 30 km/h. Det här kan vara nog så knepigt, det finns en uppsjö med tricks och mycket av det är nuförtiden elektroniskt – till hjälp har vi därför med oss våra bilinspektörer, säger Hans Qvant.

Polisen vädjar också till de föräldrar vars barn kör A-traktor.

– Engagera er i vad era ungdomar gör och tänk på att det inte är oskyldigt att bygga om A-traktorer! Det kan vara livsfarligt att köra för fort i en A-traktor eller att stoppa in fler passagerare, traktorn är ju inte konstruerad för detta – sammantaget blir trafikfaran oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil. Att rädda nästa liv är det övergripande syftet med den regionala insatsen som vi just har genomfört, avslutar Hans Qvant.

LÄS MER:Polisen: A-traktorn kom över på fel sida

LÄS MER:Pojke död efter svår olycka med A-traktor

LÄS MER:Körde i diket med trimmad A-traktor – 16-åring döms

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS