Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvåstad Cobras flyttar till Vänersborg

I fjol fattade Tvåstad Cobras styrelse beslut om att spela alla hemmamatcher i Trollhättans ishall. Nu gör man en kovändning. - Vi flyttar matcherna till Vänersborg. Och kansliet följer med, säger sportchefen Bosse Tallbo. Beslutet fattades av en enhällig styrelse.
Foto: KENT ENG
Ishockeylaget Tvåstad Cobras A-lag flyttar från Trollhättan till Vänersborg.
Mycket har hänt sedan tillkomsten av fusionen mellan VHC och THC till Tvåstad Cobras för två år sedan. Första säsongen blev en succé - uppflyttning till division 1. Andra säsongen har precis slutat med känt resultat. Det blev en enda lång och utdragen pina för spelare, ledare och supportrar som ändade i nedflyttning till division 2.

De sportsliga resultaten uteblev, sponsorer och publik svek.
- Jag trodde stenhårt på det här projektet, men med facit i hand blev det ett stort misslyckande. Tvåstadstanken omfattas inte av så många i Trollhättan och Vänersborg som man kunde tro, säger Bosse Tallbo.

Med en hårt ansträngd ekonomi och sportslig dekadens har inte klubben något val.
- En sanering av ekonomin måste till de två, tre närmaste åren. I övrigt gäller back to basics, vi måste börja om från början igen.

Som ett led i detta har Cobras-styrelsen alltså fattat beslut om att flytta hela verksamheten till Vänersborg.
Största anledningen till det är att merparten av de spelare som kommer att utgöra klubbens representationslag de närmaste åren har fostrats i VHC och bor i Vänersborg.

- Vi står inför en generationsväxling och gör man en neutral bedömning av vilka som kommer att ingå i A-laget framöver så är 80-90 procent från Vänersborg. Detta gäller i viss mån även på ledarsidan. Med andra ord går det inte att motivera internt i Vänersborg att fortsätta bedriva verksamheten i Trollhättan.
Det här är Cobras styrelse, där tre av sju kommer från Trollhättan, rörande överens om.

Anledningen till att ni spelade alla matcher i Trollhättan den gångna säsongen var ju att det skulle finnas en större publikpotential där. Det verkar lite märkligt att alla matcher nu plötsligt ska spelas i Vänersborg?
- Publiken svek på grund av att resultaten uteblev. Men det är ju inte helt omöjligt att några matcher kommer att spelas i Trollhättan, tror Tallbo.

Ni skaffade 650 stolar till läktaren i Trollhättan. Vad händer med dem?
- Jag har inget svar på det i dag. Spontant känner man ju att det är våra stolar, de kostade 200 000 kronor och vi har själva betalt 150 000 plus moms,
kommunen resten.

När det gäller spelare till nästa säsong råder stor ovisshet. En spelarträff den 10 mars och en därpå följande inventering av materialet bestämmer hur A-truppen ska formeras. Oklart är också vem eller vilka som kommer att träna Cobras.

TONI ANDERSSON
[email protected]

"Rätt skönt att
det är över"

I söndags ljöd slutsignalen i Trollhättans ishall.
För Tvåstad Cobras var det inte bara matchen mot Tranås som var till ända, utan också säsongen.
- Faktiskt rätt skönt att det är över, säger spelaren Björn Wallberg.


Tvåstad Cobras första säsong i division 1 utvecklade sig till uppförsbacke av Tour de France-snitt.
Men ständiga sportsliga snytingar, ekonomiska problem och spelarbortfall till trots - Björn Wallberg skulle inte haft
något emot att spela ett kval för att försöka förnya division 1-statusen.
- Fast med tanke på hur ekonomin ser ut var det nog bäst för föreningen att dra sig ur, säger han.
Inför säsongen var Björn, liksom övriga i klubben optimistisk, förhoppningen var att laget skulle klara en plats bland de åtta bästa.
Vad var det som gick snett?
- Dels hade vi oflyt, dels mycket sjukdomar och skador. Och truppen var ju inte så bred. När motgångarna väl började komma var det svårt att vända trenden.
Vad har ni främst saknat?
- En målskytt, någon som kan avgöra matcherna. Vi har gjort alldeles för få mål (1,8 per match i snitt, reds anm), och har fått kämpa för vartenda ett.

Cobras utsatta ekonomiska läge gjorde att klubben veckan före jul beslutade att skjuta upp spelarersättningarna, vilket innebar att spelarna var fria att gå om de så ville.
Merparten stannade.
Och får vänta ytterligare på ekonomisk ersättning.
- Det kan ta ett tag innan den kommer, men jag är inte direkt orolig. Och för mig är inte pengar huvudorsaken till varför jag håller på, säger Björn.
Hur motiverade du dig att spela vidare?
- Det var inte aktuellt att flytta någonstans. Så jag hade att välja på att spela vidare
eller lägga av. I laget har vi försökt göra det bästa av
situationen, att ändå ha skoj. Stämningen har faktiskt varit god.

Björn Wallberg har genomgående tillhört lagets bästa spelare, och 22-åringens hockeyframtid är än så länge höljd i dunkel. Han har ett år kvar på studierna till maskiningenjör vid Högskolan i Trollhättan.
- Antingen blir jag kvar här eller så försöker jag hitta någon annan klubb. Men efter den här säsongen är man kanske inte så attraktiv på marknaden, avslutar Björn som redan börjar känna sig rastlös på kvällarna.
Säsongen tog ju slut betydligt tidigare än beräknat.
JONAS MYRHOLM
[email protected]