Bombhot riktat mot Uddevalla tingsrätt

Under torsdagen riktades bombhot mot Uddevalla tingsrätt och domstolen fick utrymmas mitt under en pågående mordrättegång. Polisen kunde gripa en man i 30-årsåldern misstänkt för hoten – i tingsrättens lokaler.

ANNONS

På torsdagsförmiddagen fick Bohusläningen ett anonymt tips med hot riktat mot Uddevalla tingsrätt. Enligt uppgifter i tipset finns det ”gömda bomber i och omkring Uddevalla tingsrätt” som enligt tipsaren kan detonera när som helst. Liknande uppgifter har enligt domstolen också skickats till P4 Väst.

Uppgifterna har vidarebefordrats till Uddevalla tingsrätt, som har kontaktat polis. Tingsrätten beslutade att utrymma tingsrätten och vid 11-tiden lämnade personal byggnaden, och bland annat fick en pågående mordrättegång pausas.

– Det är det vi har gjort och har haft kontakt med polisen. Vi har precis utrymt och ska informera personalen. Vi ska samlas i vår krisledningsgrupp, berättade Anna Lyckestrand, säkerhetsansvarig på Uddevalla tingsrätt, vid elva-tiden.

ANNONS

En gripen misstänkt för brott

Polisen mobiliserade sig snabbt och kunde gripa en misstänkt för olaga hot.

– Det handlar om en man i 30-årsåldern och han greps i tingsrättens lokaler, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

Under kvällen meddelar polisen att mannen har erkänt brott under förhör och har nu anhållits av åklagare. Polisen har även säkrat teknisk bevisning som ska styrka mannens erkännande.

– Mer än så kommunicerar vi inte för tillfället. Det jag kan säga är att polisen i Uddevalla har varit snabba och genomfört ett bra jobb, säger Hans-Jörgen Ostler.

300 bomber

Polisen misstänkte redan under förmiddagen att hotet inte var reellt.

– Vi tror inte att det är allvarligt menat. Det finns ingen konkret tid för när det ska smälla och hotet säger att det ska vara 300 bomber, det låter lite orimligt, berättade då Thomas Fuxborg, även han presstalesperson för polisen.

Vid 12-tiden kom beskedet från tingsrätten att dagens förhandlingar skulle återupptas efter lunch.

– Det är den bedömningen som görs nu, vi tror att vi ska återta verksamheten efter klockan ett om vi inte får nya besked. Vi har löpande dialog med polisen berättade Anna Lyckestrand på tingsrätten.

Vid 13-tiden hade tingsrätten precis släppt in sin personal i lokalerna igen, för att återuppta verksamheten igen.

ANNONS

Hotet skickades till Bohusläningen och P4 Västs redaktioner. När det kom till tingsrättens kännedom hanterades det enligt de rutiner de har för hot.

– Vi har hanterat det enligt de rutiner vi har för hot av den här karaktären. Vi hanterar det som ett hot mot myndigheten, säger Anna Lyckestrand.

ANNONS