Floden Ljubljanica delar Ljubljana i två delar.
Floden Ljubljanica delar Ljubljana i två delar.

Upptäck ljuvliga Ljubljana

Trendiga vinbarer, nyöppnat konstmuseum och ljuvliga kaféer - doldisen Ljubljana är ett perfekt resmål för en tillbakalutad höstweekend.

ANNONS
|

Det luktar nyrostat kaffe. Inredningen är trendigt brokig. På väggarna hänger moderna bockstyrecyklar och kreativa hyllor i form av gamla, ihåliga tv-apparater fyllda med vinflaskor. På den kaklade disken står en mintgrön, antik våg bredvid ett kristallfat med hembakta kakor. I en av sofforna sitter en skäggig kille hukad över en laptop. - Allt är till salu, även inredningen, berättar tjejen bakom disken samtidigt som hon häller upp en perfekt cappuccino.

Många kaféer Tozd är ett kafé som lika gärna hade kunnat ligga i Berlins eller Stockholms hippaste kvarter. Det är också den typen av ställe som fungerar lika bra för en förmiddagskaffe, lunchmacka eller ett vinglas på kvällen. Ett ställe man önskade låg i ens eget kvarter, helt enkelt. Tozd är bara ett av otaliga kaféer/barer som kantar Ljubljanica, floden som ringlar genom Ljubljana. Ett stenkast från Tozd ligger Macek, som fungerar som ett andra vardagsrum för många ljubljanabor under sommarhalvåret. Det är en perfekt depå för pauskaffe under sightseeingen eller en slovensk öl en solig höstdag.

ANNONS

Kulinariska souvenirer Men det kafé som får mig att återvända varje gång jag besöker staden är Zvezda, ett anrikt konditori med stadens mest oemotståndliga konditoridisk. Den är fylld med sachertårtor, apfelstrudel och gräddstinna bakelser som kan mäta sig med vilket wienerkonditori som helst. På senare år har Zvezda moderniserats, men utan att förlora sin charm. Numera fungerar kaféet även som loungeaktig bar med färskpressade smoothies, plocktallrikar och drinkar. Och i delin vägg i vägg väntar hyllor fyllda av kakor, marmelader och andra ätbara souvenirer. Är man på jakt efter kulinariska souvenirer får man inte heller missa Piranske Soline. I den lilla butiken finns salt i alla former: badsalt, flingsalt, saltskrubb? Saltet kommer från Sloveniens kust och sägs vara extra hälsosamt. Godaste köpet är den mörka chokladen med havssalt.

Småstadskänsla Ljubljana är en av Europas minsta huvudstäder; en storstad med småstadskänsla. Här finns allt på bekvämt promenadavstånd. Det gör den perfekt för en weekend, allra helst på höst- eller vårkanten när det fortfarande är behagligt att sitta på uteserveringarna. När man vandrar genom Gamla stans smala gränder, kantade av vinbarer, butiker och mysiga kaféer är det inte svårt att förstå varför Ljubljana har utsetts till en av Europas mest idylliska platser (av amerikanska affärsmagasinet Forbes). Staden präglas av en arkitektonisk mix; här varvas barock och art nouveau med råare efterkrigskomplex. Arkitekten Joze Plecnik är stadens store son och har satt otaliga avtryck här. Trippelbron är ett av hans mest kända verk.

ANNONS

Punkig sida Vill man uppleva stadens historia - eller bara få bättre överblick - rekommenderas en promenad till Slottet. Det tronar på en höjd mitt i centrum och lockar också med en av stadens bästa gourmetrestauranger. Här serveras slovenska rätter med modern tvist. På menyn finns bland annat rengulasch, egengjorda korvar och färskostfylld gnocchi. Det mesta är baserat på närodlade och ekologiska ingredienser. Men bortom det trendriktiga och idylliska finns också en punkigare sida. En kort promenad från Gamla stans nyputsade gränder ligger Metelkova, ett kulturbohemiskt kvarter med gamla militärbaracker förvandlade till klubbar, kulturverkstäder och gallerier. Senaste tillskottet är MSUM, ett nyöppnat modernt konstmuseum med inriktning på avantgardistisk östeuropeisk konst.

AllmäntLand: Slovenien.Tidsskillnad: Nej.Valuta: Euro.Visum: Nej.Bästa tid: Vår och höst.Prisnivå: Något billigare än i Sverige. Trerättersmiddag påmellanklasskrog kostar sällan mer än 300 kronor.

Resa hitAdria Air flyger direkt till Ljubljana från Köpenhamn, pris fråncirka 3 000 kronor tur och retur. Flera andra bolag, exempelvisSwiss, Brussels Airlines och Austrian Airlines flyger frånStockholm eller Köpenhamn med en mellanlandning. Air Tours harpaketresor, pris från 4 015 kronor med flyg och två nätter påtrestjärnigt hotell.

Bo+Antiq Palace Hotel. Lyxhotell med enorma sviter i ett före detta1500-talspalats mitt i Ljubljana. Dubbelrum från cirka 1 350kronor. www.antiqpalace.com+Vander Urbani Hotel. Nyöppnat designhotell mitt i Gamla stan iLjubljana. Bra restaurang, avslappnad vinbar och fin takterrass.Dubbelrum från cirka 1 500 kronor. www.vanderhotel.com+Tresor. Nyöppnat vandrarhem i en före detta bank mitt i city. Väljmellan dubbelrum eller flerbäddsrum. Frukosten serveras i det föredetta bankvalvet. Bädd från cirka 150 kronor. www.hostel-tresor.si

Mer infowww.visitljubljana.siwww.slovenia.info

ANNONS