Utbildning påverkar spädbarns vikt

Även spädbarn riskerar att drabbas av övervikt, och störst risk löper barn till föräldrar med låg utbildning.Grunden kan läggas redan under barnets första levnadsår, visar en opublicerad studie från Karolinska institutet, enligt Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Tidigare har forskarna känt till att överviktiga barn oftare har överviktiga föräldrar, men det sambandet gäller inte för spädbarn. Däremot finns ett samband mellan övervikt före ett års ålder och utbildningsnivån hos föräldrarna.

- Ett lite märkligt fynd, säger Claude Marcus, professor i barnmedicin på KI, till tidningen.

En möjlig förklaring, enligt Marcus, är att lågutbildade personer oftare känner sig osäkra som föräldrar, och inte är lika bra på att övergå till att mata barnet med vanlig kost på fasta tider.

Något exakt svar på hur allvarligt det är att vara överviktig före ett års ålder finns inte.

- Men ibland pratar man om att det sker en form av metabol programmering som gör att man lättare går upp i vikt senare i livet. Om den programmeringen sker för att man går upp mycket i vikt mellan noll och sex månader eller mellan sex och tolv månader vet man inte riktigt, säger Anders Forslund, läkare och specialist på barnfetma vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Men det finns studier som visar att stora viktuppgångar tidigt i livet påverkar.

- När man tidigare gått från amning till modersmjölksersättning så har den ibland varit mer proteinrikt än bröstmjölken och lett till en snabb tillväxt. Den snabba tillväxten under en viss period ökar risken för övervikt senare, säger Anders Forslund till TT.

Anders Forslund tycker att det är viktigt att följa barnen i studien för att se om de kommer att vara överviktiga även senare i livet.

ANNONS
- Miljön har förändrats enormt för barn med tv-spel, mobiltelefoner och tillgänglighet till läsk och godis. Kan vi gripa in tidigare kanske vissa slipper att få övervikt som vuxna.

Forslund tror dels på allmänna råd om hälsosamma vanor till alla föräldrar på BVC men också mer aktivt stöd till dem som behöver hjälp att bryta dåliga vanor. Men han påpekar också att man inte ska stirra sig blind enbart på övervikten.

- Alla som äter ohälsosamt och rör sig lite blir inte överviktiga, men de kan få andra hälsoproblem.

Socialstyrelsen håller på att utarbeta något man kallar för Vägledning för barnhälsovården. Där ska en del innehålla det man kallar för spädbarnsnutrition.

Men hur råden kommer att se ut i slutversionen som ska presenteras nästa år är oklart. När dokumentet gick ut på remiss kritiserades det bland annat för att sakna konkret vägledning.

Dietisternas riksförbund (DRF) ansåg också att det behövdes tydligare riktlinjer kring hur både under- och övervikt ska hanteras.

- Vi tyckte att det var väldigt otydligt eftersom man bara hänvisade till Livsmedelsverkets allmänna råd. Det är inget fel med dem men just när det gäller övervikt och fetma känner sig många på BVC osäkra och behöver mer vägledning, säger DRF:s Lena Ljungkrona-Falk.
ANNONS