Inam Alghoul är nominerad till TTELA:s integrationspris 2019.
Inam Alghoul är nominerad till TTELA:s integrationspris 2019. Bild: Annie Granzell

"Drömmer om en värld där ingen kvinna utsätts för våld"

Inam Alghoul kom som flykting till Sverige för tre och ett halvt år sedan. Nu är hon nominerad till TTELA:s integrationspris 2019 för sitt brinnande engagemang för kvinnor och gruppen Starka kvinnors nätverk.
– Nomineringen bevisar att vi gör skillnad, att vi har en röst som hörs, säger hon.

ANNONS
|

Klockan hade passerat midnatt den där septembernatten 2015. Efter en lång flykt från Palestina satte Inam Alghoul för första gången sin fot i Vänersborg.

– Jag kom ensam med mina två pojkar, då var de två och fyra år gamla. Jag var trött och rädd. Jag visste inte vad som skulle hända, den känslan har man alltid när man är på flykt. Man vet inte vad som ska hända från en minut till nästa.

LÄS MER:"Behövs lika mycket engagemang nu"

På Restad gård togs Inam och hennes pojkar emot av personal från Migrationsverket men också från personer från Support group network – en grupp på Restad gård som bildats av andra asylsökande samt svenskar för att hjälpa till att ta emot nyanlända.

ANNONS

– Jag kommer ihåg känslan. Det var en sådan lättnad att träffa människor som pratade mitt språk och som såg ut som jag. De hjälpte oss till rummen och jag kände mig så mycket lugnare. Det mötet betydde väldigt mycket.

Dagen efter bestämde sig Inam att hon ville vara med i gruppen.

– Jag ville ge tillbaka. Ge den känslan, som jag och mina pojkar fick, till alla andra som skulle komma.

"Stärker man kvinnorna stärker man barnen"

Steget att stödja och hjälpa nyanlända kvinnor kändes naturligt.

– Jag är själv kvinna, jag är ensamstående mamma. Jag vet hur det är att känna sig svag. Jag vill ge alla kvinnor möjligheterna till ett bättre liv. Stärker man kvinnorna så stärker man också barnen och hela familjen. De är nyckeln till ett bättre samhälle. Det är för allas bästa.

Inam startade gruppen "Starka kvinnors nätverk" med syftet att sammanföra nyanlända kvinnor med kvinnor födda i Sverige. I gruppen diskuterats stort som smått i samhället, olika kulturer möts och erfarenheter byts.

– Det är så många nationaliteter och den yngsta tjejen är 17 år och den äldsta kvinnan är 79 år. Det är häftigt.

Att Inam är en av tre slutkandidater till TTELA:s integrationspris stärker henne i arbetet.

ANNONS

– Det visar att vi gör skillnad och jag hoppas att det kan motivera dessa kvinnor ännu mer. Att de ska fortsätta kämpa för sin framtid och aldrig ge upp.

Inam Alghoul själv kommer i alla fall fortsätta.

– Jag drömmer om att ingen kvinna ska känna sig svag, att ingen ska känna sig ensam, att alla kvinnor ska ha samma rättigheter, att ingen kvinna ska utsattas för våld och att alla kvinnor ska vara glada och nöjda.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS