Med hantverk på menyn

Mer mathantverk inom äldreomsorgen, på skolor och på förskolor, det jobbar Eldrimner för. På torsdagen anordnade de en inspirationsdag på Evenstorps gård.

ANNONS
|

Drygt 50 personer samlades på torsdagsförmiddagen på Evenstorps gård utanför Brålanda för att diskutera hur man kan koppla ihop mathantverk och den mat som serveras på äldreboende och skolor.

– Syftet med dagen är att vi på sikt ska få in mer mathantverk i den offentliga måltiden. Det är svårt därför att det är unika produkter som har lite högre pris och som görs i liten skala. Det gör att det kan vara svårt att hitta dem och att det är inte är tillräckligt mycket för att vara med på en offentlig upphandling, säger Bodil Cornell, verksamhetschef på Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk.

ANNONS

Vilka olika vägar man kan ta för att komma förbi hindret som upphandlingsprocessen utgör och för att få in mathantverk i kommunens verksamheter diskuterades på eftermiddagen. Men innan dess fick deltagarna, som kom från olika kommuner runt om i Västra Götalandsregionen, ta del av information om Eldrimner och några av de mathantverkare som finns i området.

– Jag hoppas att man får förståelse för vad mathantverket är och vad det kan innebära. Att man hittar varandra och lär sig hur man tänker från olika håll, man måste förstå varandras verkligheter, säger Bodil Cornell.

Anna-Karin Johansson och Eva-Lena Flood, hemkunskapslärare på skolan Silvertärnan i Vänersborg, var på plats för att få inspiration till sitt arbete.

– Det är jätteinspirerande att man lyfter vikten av matkultur och matens ursprung, det vill vi ha mer av i skolan. Det finns ett stort behov av att eleverna lär sig mer om matens ursprung, säger Anna-Karin Johansson.

Kockar och kökspersonal från Lindgårdens kök i Vänersborg var också på plats.

– Det är fantastiskt att någon har tagit tag i att försöka få fram mathantverket. Sedan är det svårt när det är stora upphandlingar men vi hade gärna velat ha mer mathantverk i vår verksamhet för vi vill gärna gynna det lokala, säger Anette Johansson, köksansvarig.

ANNONS

Deltagarna blev inte bara matade med information under dagen, utan även med mat. Det bjöds på surdegsbröd, struts, nötsalami, makrill och getost från lokalproducenter som Lyckans bageri, Dalslands struts och Halltorps mejeri. Mat som i framtiden alltså kan komma att serveras på skolor, förskolor och äldreboenden.

– Jag tycker att det är mycket positivt, man vill så gärna få till det. Det är bara vägen dit som vi gemensamt måste lösa, säger Bodil Cornell.

ANNONS