Ombyggnaden av Folktandvårdens nya lokaler i Vänersborg är i full gång. Klinikchefen Sigrid Nilsson är glad och hoppas att tidigare patienter kommer tillbaka till den nya kliniken. Nya behandlingsrum, ny röntgenutrustning och nytt tänk kommer att genomsyra den nya mottagningen, enligt klinikchefen.
Ombyggnaden av Folktandvårdens nya lokaler i Vänersborg är i full gång. Klinikchefen Sigrid Nilsson är glad och hoppas att tidigare patienter kommer tillbaka till den nya kliniken. Nya behandlingsrum, ny röntgenutrustning och nytt tänk kommer att genomsyra den nya mottagningen, enligt klinikchefen.

Nytänkande tandklinik

I höst öppnar Folktandvårdens nya klinik i Vänersborg, efter några turbulenta år för organisationen. – Vi vill satsa på varumärket Folktandvården, säger klinikchefen Sigrid Nilsson.

ANNONS
|

De senaste åren har folktandvården i Vänerborg tampats med nedläggningar och omflyttningar. Efter att både kliniken i Torpa och kliniken i Vargöns slagit igen, har vänersborgarna varit hänvisade till en enda klinik – den på Belfragegatan. Men nu byggs det äntligen både nytt och större. I november öppnar portarna till Folktandvårdens helt nya klinik, på Kronogatan i Vänersborg.

– Det är väldigt roligt att man satsar på befolkningen i Vänersborg, säger Sigrid Nilsson, klinikchef.

Tandläkarbrist

Folktandvården i Vänersborg har under en längre tid haft brist på tandläkare och har därför inte klarat av att ta emot alla patienter. Men nu hoppas Sigrid Nilsson på bättre tider.

ANNONS

– Vi hoppas att de som valt att gå någon annanstans under den här turbulenta tiden ska känna att de är välkomna tillbaka.

Vad har ni mött för reaktioner på sammanslagningen från patienterna?

– Alla har inte jublat, det är en bit från Vargön och hit, de får lite längre resa, säger hon.

Den nya kliniken kommer att kunna ta emot fler patienter än förr, dessutom blir öppettiderna längre och bemanningen bättre. Särskilt entusiastisk blir Sigrid Nilsson när hon pratar om lokalerna och dess möjligheter.

Samma modell

– Med nya lokaler blir det automatiskt att man inte fortsätter i det gamla.

Hon menar att de nya lokalerna är mer funktionella än tidigare. Varje behandlingsrum är uppbyggt enligt samma modell, för att underlätta för personalen.

– Jag som behandlar ska kunna gå in i vilket behandlingsrum som helst och veta vart sakerna finns, säger hon.

Bättre teknik

Dessutom kommer det att finnas tillgång till bättre teknik. Det har investerats i en digital röntgen­utrustning, den första för folktandvården i Vänersborg. Nytt är även att personalen ska kunna se röntgenbilderna på en storbildsskärm.

Gott om nya ambitioner finns det också. Folktandvården hoppas på att bli handledarklinik för tandläkarstudenter från Göteborg, något som skulle innebära att kliniken kan ta emot fler patienter. Sigrid Nilsson hoppas även på att kunna integrera nya yrkesgrupper i arbetet, exempelvis psykologer, för att kunna hjälpa personer med tandläkarskräck.

ANNONS

Konkurrens

I dag är folktandvården konkurrensutsatt, så att tänka mer marknadsmässigt har varit en viktig del i arbetet med den nya kliniken.

– Vi vill skapa en helt ny folktandvård och satsa på varumärket. Man måste komma ifrån institutionstänkandet, menar Sigrid Nilsson.

ANNONS