Rivning upphandlades inte på rätt sätt

Vänersborgs kommun kan ha brutit mot lagen. Vid upphandlingen av rivningen av Lignotechs lokaler i Vargön för 1,8 miljoner kronor lade man inte ut det på anbud. – Vi ska undersöka vad som gäller med kommunjuristen nu, säger Sophia Wikström, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

ANNONS
|

TTELA har tidigare skrivit om området vid pappersbruket i Vargön där kommunen förklarat sig vilja köpa industriområdet av Holmen Paper, med avsikt att bland annat säkra mark för den nya hamnen. Sedan tidigare har man …köpt nedlagda Lignotechs industrilokaler i området, fastigheter som efter miljösanering ska rivas under våren. Och vid upphandlingen av rivningen av lokalerna använde man samma rivningsfirma som Holmen Paper anlitat; Lodab.

– Vi fattade beslutet att använda samma firma som Holmen eftersom de här rivningarna sker bredvid varandra. Det skulle vara svårt för två rivningsfirmor att arbeta samtidigt inne på området och bland annat av arbetsmiljömässiga skäl var det här en bra lösning, säger Sophia Wikström, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

ANNONS

Vidare gjorde man bedömningen att kostnaden för rivningen på 1,8 miljoner kronor var rimlig. Men om det skulle finnas någon entreprenör som skulle göra jobbet billigare går det inte att få ett svar på – upphandlingen av rivningen gjordes utan anbud och samordnades med Holmen Paper.

Men när det gäller kommunala upphandlingar gäller Lagen om offentlig upphandling, där det regleras hur offentliga upphandlingar ska göras. På frågan om man undersökt om man från nämndens sida kontrollerat att det gick bra att göra en direktupphandling säger Sophia Wikström:

– Nej, vi ska kolla det med kommunjuristen nu. Det är lätt att vara efterklok, men vi får ta på oss att vi fattade det här beslutet. Hon tillägger: – Det finns gråzoner …i frågan när man ska göra ett anbudsförfarande och inte. Kommunjuristen och kommunens upphandlingsavdelning konstaterar att de har svårt att kommentera ärendet eftersom nämnden skött frågan själv. Men när TTELA talar med den jurist på Sveriges kommuner och landsting, som är expert på offentlig upphandling, konstaterar han att lagen säger att en anbudsprocess är huvudregeln.

– Men är det mindre betydande värden kan man göra en direktupphandling, säger juristen Magnus Ljung. Tillfrågad om vilka summor det rör sig om i sådana fall säger han: – I den nya lagen som ska träda i kraft är det mer tydligt reglerat, men i den gamla nämns inte summorna direkt. Men, förklarar han, så finns det flera exempel på vilka gränsvärden kommuner kunnat sätta. – Det handlar om värden på upp till 600 000–700 000 kronor.

ANNONS
ANNONS