En bil kör förbi olycksplatsen 2018.
En bil kör förbi olycksplatsen 2018. Bild: Chris Carlson/AP/TT

Åtal efter dödsolycka med självkörande bil

Den person som hade sin Uberbil i självkörande läge under en olycka med dödlig utgång i Arizona 2018 åtalas nu för vållande till annans död.

ANNONS

Bilen av modellen Volvo XC90 var i självkörande läge när den körde på en kvinna som ledde sin cykel över en gata i staden Tempe för drygt två år sedan.

Enligt polisrapporterna efter olyckan var föraren distraherad av sin mobiltelefon, där hen uppges ha tittat på tv när olyckan inträffade. Enligt polisen var olyckan "helt och hållet möjlig att undvika".

– När en förare sätter sig bakom ratten har den själv ett ansvar för att kontrollera och framföra sitt fordon, säger åklagaren Allister Adel, som beslutat om åtalet för vållande till annans död (negligent homicide).

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB slog förra året fast att den troliga orsaken till olyckan var förarens ouppmärksamhet och att det var hens ansvar att agera i situationen. NTSB säger dock även att ett antal beslut från Ubers sida när det gäller mjukvaran i datorsystemet bidrog, bland annat att ett automatiskt bromssystem avaktiverats och att en nödinbromsning skulle styras av föraren.

ANNONS

Men åklagarna sade då att Uber inte var ansvarigt för olyckan och att företaget inte skulle åtalas.

Uberbilen av modellen Volvo XC90 var i självkörande läge med chauffören sittande i förarsätet när olyckan inträffade. Den 49-åriga kvinnan korsade vägen vid sidan om ett övergångsställe och blev påkörd, enligt polisen. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled. Uber gjorde redan 2018 upp i en förlikning med familjen till kvinnan.

Det var det första kända dödsfallet där en självkörande bil kört på en fotgängare.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS