Åtta pojkar ute – livräddarna ber om mer tid

Ytterligare fyra pojkar har räddats ur Tham Luang-grottorna, meddelar den thailändska marinen. Fortfarande är fem personer, fyra pojkar och fotbollstränaren, kvar i grottan och det kan ta tre dagar till att få ut dem, enligt räddningsledningen.

ANNONS
|

"Två dagar, åtta 'vildsvin' ute", skriver den thailändska marinens specialförband på Facebook enligt AFP, med hänvisning till namnet på fotbollslaget som pojkarna och deras tränare tillhör.

Dagens räddningsoperation har gått smidigt och alla pojkarna är säkra. Hur nästa fas går beror på "alla omständigheter", meddelar räddningsledningen enligt Reuters.

- Ge mig tre dagar till och alla "vildsvin" kommer att vara ute, säger räddningsledaren från den thailändska militären som tillägger att de som är kvar i grottan mår efter omständigheterna bra.

ANNONS

Förda till sjukhus

Fyra pojkar har förts till sjukhus under dagen. Pojkarna var iförda heltäckande dykmasker för ansiktet och våtdräkter när de bars iväg på bår, maskerna kommer att avlägsnas först på sjukhuset, säger ett ögonvittne som deltar i räddningsoperationen till CNN.

Evakueringen började vid elvatiden på förmiddagen lokal tid. Åtta pojkar och tränaren var då kvar i grottan. Chefen för insatsen, Narongsak Osottanakorn, sade att mer personal än dagen innan skulle sättas in, och att det förmodligen skulle gå snabbare än vid söndagens operation då fyra pojkar räddades.

Danske dykaren berättar

Enligt den danske dykaren Ivan Karadzic som deltog i räddningen av de första fyra pojkarna, hade räddningsarbetarna räknat med att rädda ytterligare fyra–fem pojkar under måndagen och de resterande under tisdagen.

- Vi hade föreställt oss alla möjliga katastrofscenarier, som utrustning som går sönder och barn som grips av panik, barn som drunknade och skulle återupplivas, säger Ivan Karadzic till den danska nyhetsbyrån Ritzau om räddningen av de första pojkarna.

- Men det hände ingenting. Alla befann sig på sina platser och gjorde precis det de skulle.

ANNONS

"Såg skrämda ut"

Ivan Karadzic stod på sin post halvvägs in i den fem kilometer långa sträckan för att byta ut syrgastuber när de tagit slut. De fyra pojkarna som räddades under söndagen var utrustade med heltäckande våtdräkter och masker som gav dem luft.

- De såg lite skrämda ut, men de fick inte panik eller så, säger Karadzic.

- Och de log och tackade.

De fyra pojkarna som räddades i söndags har ännu inte fått träffa sina föräldrar eftersom läkarna oroar sig för att pojkarna har dragit på sig infektioner under vistelsen. Läkarna kommer dock att ta ställning till om föräldrarna kan få träffa pojkarna genom att hålla sig på avstånd, eller se dem genom en glasruta.

Regn hotar insatsen

Fortsatt regn hotar insatsen eftersom regnvattnet kan översvämma grottorna i norra Thailand.

Barnen, som är 11–16 år gamla, och deras tränare fastnade i grottkomplexet den 23 juni. Efter nio dagar hittades de av brittiska dykare. Det är genom vindlande grottgångar under vatten och översvämmade kamrar som experter på just grottdykning hämtar ut de unga fotbollsspelarna.

ANNONS

Elon Musk, vd för Tesla, har skickat en miniubåt i barnstorlek som beräknades komma fram till Thailand under måndagen, skriver han på Twitter.

TT

Fakta: Svår operation under ständiga skyfall

Lördag 23 juni: Tolv pojkar och deras fotbollstränare försvinner. Cyklar hittas låsta nära Tham Luang-grottornas öppning. Monsunens ösregn har börjat.

Måndag 25 juni: Dykare ger sig in för att söka, men får det svårt i häftiga strömmar. Anhöriga väntar och ber utanför.

Onsdag 27 juni: Brittiska grottdykare och amerikansk militär kommer.

Torsdag 28 juni: Pumpar transporteras dit för att få ut vatten ut grottgångarna och man söker efter nya bergsöppningar med hjälp av drönare.

Måndag 2 juli: Dykare hittar hela gruppen, alla är vid liv.

Tisdag 3 juli: Mat och värktabletter tas in till gruppen. Därefter börjar man öva dem att vara under vatten med syrgas och heltäckande ansiktsmask.

Fredag 6 juli: En erfaren dykare svimmar och avlider när han kommer ut.

Lördag 7 juli: Brev kommer ut – från pojkarna till deras föräldrar, och från tränaren som ber om förlåtelse.

Söndag 8 juli: Evakueringen börjar. Fyra pojkar räddas ur grottan.

Måndag 9 juli: Evakueringen återupptas. Fyra pojkar kan tas ut.

Källor: AFP, Reuters

ANNONS