Ett förstört samhälle på landsbygden utanför Syriens huvudstad Damaskus. Arkivbild.
Ett förstört samhälle på landsbygden utanför Syriens huvudstad Damaskus. Arkivbild.

Åttonde försök till fred i Syrien

Över 340 000 människor har dödats i Syrien sedan 2011. I veckan görs ett nytt försök med FN-ledda fredssamtal för att få ett slut på kriget.

ANNONS
|

Sju tidigare FN-ledda förhandlingsomgångar har misslyckats. FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura har sagt att han hoppas att det för första gången ska bli "riktiga förhandlingar".

För att så ska ske måste båda sidor enas om en viktig fråga: den syriske presidenten Bashar al-Assads öde.

Den syriska oppositionens största paraplyorgan, Högsta förhandlingsrådet (HNC), måste släppa sitt krav på presidentens avgång, anser de Mistura.

"Gemensam delegation"

Han sade i september att HNC måste vara realistiskt och inse att "de inte vunnit kriget", uttalanden som retat upp oppositionen.

Han har stöd av fakta från slagfältet. Med hjälp av Ryssland har al-Assads regering återtagit kontrollen över mer än halva landet, medan övriga delar är uppdelade mellan rebeller, jihadister och kurdiska styrkor.

ANNONS

Oppositionen, som nyligen samlades i Saudiarabien, skickar en gemensam delegation till förhandlingarna i Genève i Schweiz. Det hårdföra HNC har gått samman med grupper baserade i Ryssland och Kairo som inte går lika hårt fram med kravet på Assads avgång.

Minskat våld

Nasr al-Hariri, chefsförhandlare för HNC i tidigare omgångar, leder delegationen. Han har hållit fast vid att al-Assad måste bort, och det finns inget som talar för att den enade oppositionen kommer att vika sig på den punkten.

Andra förhandlingar har, vid sidan av de FN-ledda, nått vissa resultat. I den kazakiska huvudstaden Astana ledde samtal i våras – uppbackade av Ryssland, Turkiet och Iran – till ett avtal om demilitariserade zoner. Våldet har sedan minskat, även om dödliga flyganfall och strider fortsätter i vissa områden.

FN har sagt att samtalen i Astana är ett komplement till de som organisationen leder.

TT-AFP
Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om terrorrörelsen IS har tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

ANNONS