En kvinna i munskydd går till frisören i Wien i Österrike.
En kvinna i munskydd går till frisören i Wien i Österrike. Bild: Ronald Zak/AP/TT

Österrike i covidtesternas världstopp

En tredjedel av befolkningen testade – på en vecka. Masstester är Österrikes strategi för att hantera en andra våg av smittspridning och kunna öppna skolor och arbetsplatser.

ANNONS

I det bergiga, centraleuropeiska landet med nio miljoner invånare gjordes tre miljoner tester bara förra veckan. Hälften av dessa utfördes på elever, skolorna öppnade tidigare i februari och för att få undervisning måste skolbarn testas två gånger i veckan.

Hundratals center, apotek och bolag har också testmöjligheter. För att komma in på exempelvis ett äldreboende, en skidort eller en frisör krävs papper med ett negativt testresultat som är mindre än 48 timmar gammalt.

– Det enda sättet att kontrollera pandemin, säger Katharina Reich, medicinskt ansvarig på hälsodepartementet om strategin med tillgängliga tester.

Med i genomsnitt 24 tester på 1 000 personer de senaste sju dagarna ligger Österrike i världstoppen, enligt statistiksajten Our World in Data. Motsvarande siffra för Tyskland är 1,8, för Storbritannien 7,7 och Frankrike 4,7. I Sverige utförs 3 tester per 1 000 personer och i USA 2,8.

ANNONS

Men det finns länder som testar i ännu högre omfattning än Österrike. Grannlandet Slovenien har exempelvis utfört 49,2 tester på 1 000 personer den senaste sjudagarsperioden.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS