Abortlag pausas i South Carolina. Arkivbild.
Abortlag pausas i South Carolina. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Abortlag stoppas tillfälligt i South Carolina

Guvernören i den amerikanska delstaten South Carolina undertecknade en lag som förbjuder de flesta aborter från kring den sjätte graviditetsveckan. Men lagen stoppas tillfälligt av en domare i delstaten.

ANNONS

South Carolinas guvernör, republikanen Henry McMaster, och majoriteten i delstatskongressen vill inskränka möjligheten och införa förbud mot abort när hjärtaktivitet upptäcks med ultraljud vid omkring sex veckor.

Lagen inkluderar vissa undantag, som att den gravida utsatts för våldtäkt eller incest – då har man rätt till abort fram till tolv veckor.

Men domare Clifton Newman stoppade den undertecknade lagen på fredagen i väntan på att delstatens högsta domstol ska granska innehållet i lagen.

Tidigare har det varit möjligt att utföra en abort i delstaten upp till 22 veckor in i graviditeten – vilket gjorde South Carolina till en delstat med relativt liberala abortrestriktioner i sydöstra USA.

ANNONS

Lagförslaget vill inskränka möjligheten och införa förbud mot abort när hjärtaktivitet upptäcks med ultraljud vid omkring sex veckor.

Lagen inkluderar vissa undantag, som att den gravida utsatts för våldtäkt eller incest – då har man rätt till abort fram till tolv veckor.

Sedan Högsta domstolen i juni 2022 rev upp domen i rättsfallet Roe mot Wade från 1973 har runt 15 delstater i USA skärpt sina abortlagar.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS