Analytiker: Svåraste protesterna på länge

Iran skakas av stora demonstrationer och sammandrabbningar där minst tolv personer hittills har dödats. En analytiker ser det som de allvarligaste protesterna sedan 2009.

ANNONS
|

- Ja, absolut, alla gånger och utan tvekan – och känslan här är ju att detta ännu är i sin linda, säger Anders Persson, Mellanösterkännare vid Lunds universitet, till TT.

Protesterna började i Irans näst största stad Mashhad i torsdags. De handlade först om ekonomiska svårigheter och höga levnadsomkostnader, men har spritt sig över landet och övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig.

Under söndagen och natten till måndagen har minst tio personer dödats i olika delar av landet, vilket gjorde att det totala dödstalet steg till minst tolv. Det är oklart hur många som skadats och gripits i det slutna landet.

ANNONS

Våld kan avgöra

Anders Persson jämför med den så kallade arabiska våren som 2011 svepte över regionen och fick flera regimer att falla. Han säger att demonstrationerna i Iran ännu inte verkar har uppnått en kritisk massa i fråga om folkmängd, men att en avgörande fråga kan bli hur mycket våld regimen kommer att använda.

- Ingen vet ju ännu hur det kommer att bli i Iran. Men känslan är ju att det här är något signifikant och som verkligen är värt att hålla ögonen på.

Persson talar om de största protesterna i Iran sedan 2009 då anklagelser om valfusk ledde till massdemonstrationer och våld.

Hur mäktig är Rohani?

Hassan Rohani, Irans förhållandevis reformvänlige president, verkar försöka hitta en balansgång. Han säger att protester inte är ett hot i sig, men att lagbrott inte kan tolereras.

Persson pekar dock på att Iran, liksom flera andra länder i regionen, har maktstrukturer som är mycket vanskliga att bedöma. En oklarhet är hur hårt den så kallade djupa staten – där vissa politiker samt delar av militären och näringslivet ingår – kommer att vilja gå fram mot demonstranterna.

ANNONS

- Den stora frågan är hur stor makt Rohani egentligen har, och det är himla svårt att veta, säger Persson.

TT
ANNONS