Nicola Sturgeon kräver att skottarna får rösta om självständighet. Arkivbild.
Nicola Sturgeon kräver att skottarna får rösta om självständighet. Arkivbild. Bild: Jane Barlow/AP/TT

Anklagelsen mot Johnson: "Rädd för demokrati"

Skotska försteministern vill ha en ny självständighetsomröstning. Brittiske premiärministern vill det inte. "Han är rädd för demokrati", ryter Nicola Sturgeon om Boris Johnson.

ANNONS

I maj utser Skottland nytt parlament och styrande nationalistpartiet SNP går till val på att anordna en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien. En tanke som London bestämt motsätter sig.

Nu skruvar SNP-ledaren Nicola Sturgeon upp tonen mot brittiske premiärministern Boris Johnson.

– Han är rädd för demokrati, säger hon till BBC på söndagen.

I den självständighetsomröstning som hölls 2014 sade drygt 55 procent av skottarna nej till att bryta sig ur Storbritannien. Johnson hänvisade tidigare i januari till att SNP inför den omröstningen hävdade att frågan skulle vara avgjord i åtminstone en generation framåt.

Men brexit har ritat om spelplanen, anser Sturgeon. 2014 framfördes just det brittiska EU-medlemskapet som ett skäl att inte lämna Storbritannien. Men nu står det exportberoende Skottland ‒ vars invånare 2016 röstade mot att lämna EU ‒ mot sin vilja utanför det europeiska samarbetet.

ANNONS

De förändrade förutsättningarna motiverar enligt SNP-ledaren en ny folkomröstning.

– Vilken demokrat kan med gott samvete försöka stoppa det?

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS