Demokraternas presidentkandidat Joe Biden ger sig in i brexitdebatten.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden ger sig in i brexitdebatten. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Biden kritisk mot brittiskt brexitförslag

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden ger sig in i brexitdebatten och varnar Storbritanniens regering inför kommande handelsavtal. EU:s chefsförhandlare räknar med att de närmaste dagarna blir avgörande för hela processen.

ANNONS

"Vi kan inte tillåta Långfredagsavtalet som gav fred till Nordirland att bli ett offer för brexit", skriver Joe Biden på Twitter.

Inlägget följer på den brittiska regeringens planer på att kringgå sitt utträdesavtal med EU, vilket väckt stor irritation i Bryssel och även fått kritik från premiärminister Boris Johnsons samtliga nu levande företrädare.

Biden – som var vicepresident under Barack Obama 2009–17 – betonar att om det ska bli ett framtida handelsavtal mellan USA och Storbritannien så måste Långfredagsavtalet respekteras fullt ut.

"Punkt slut", skriver Biden.

Snåriga avtal

Det omdiskuterade brittiska lagförslaget är formellt till för att garantera problemfri handel mellan de olika landsdelarna i Storbritannien.

ANNONS

Det innebär dock ett brott mot utträdesavtalet med EU, där man kom överens om kontroller av transporter mellan Nordirland och resten av Storbritannien. Det gjordes för att i sin tur kunna leva upp till Långfredagsavtalets villkor om fortsatt öppna gränser mellan Irland och Nordirland.

Den brittiska regeringen har erkänt att lagförslaget medför ett avtalsbrott, men anser det befogat. Trots inledande intern kritik väntas lagen bli godkänd i nästa vecka, sedan regeringen sent i onsdags nått en uppgörelse om att ge parlamentet beslutanderätt över de delar som berör just Nordirland.

Barnier hoppas

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier konstaterar att hela förhandlingsprocessen om framtida handel, fiske och andra samarbeten nu är i ett avgörande skede.

– Barnier tror fortfarande att ett avtal är möjligt, men de närmaste dagarna blir avgörande, sade en EU-diplomat till nyhetsbyrån Reuters på torsdagen.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Brexitkampen

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lever fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och medborgare.

För att reda ut vad som ska gälla efter den 1 januari 2021 pågår sedan i våras förhandlingar om ett handelsavtal, fiskerättigheter och andra samarbeten mellan EU och Storbritannien.

Samtalen har emellertid gått väldigt trögt, vilket medfört en brittisk varning om att man tänker gå vidare utan avtal om ingen uppgörelse finns före den 15 oktober. EU har samtidigt varnat för juridiska åtgärder mot ett brittiskt lagförslag som bryter mot det utträdesavtal som båda parter slutligt godkände i vintras.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS