New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.
New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.

Borgmästare vill slå Trump underifrån

New Yorks borgmästare Bill de Blasio vill ställa upp i USA:s presidentval 2020 och blir därmed en i raden av demokrater som utmanar president Donald Trump. Närmare bestämt nummer 23.

ANNONS
|

- Donald Trump måste stoppas. Jag heter Bill de Blasio och jag kandiderar för att bli president eftersom det är dags att vi sätter de arbetande människorna främst, säger han i en video som lanserades på torsdagen.

58-årige de Blasio ställer upp trots hot om motvind: Han har kritiserats i medierna och ligger inget vidare till i opinionsundersökningarna. Men senast han positionerade sig mot Trump i en valrörelse visade det sig vara ett framgångsrecept.

ANNONS

Inför borgmästarvalet i New York 2017 låg de Blasio pyrt till. Andra demokrater lyftes fram som alternativ. Men när republikanen Donald Trump valdes till USA:s president fick de Blasio plötsligt en tydlig motståndare: "New York ska fortsatt vara en fristad för progressiva idéer och tolerans", slog han fast och blev snabbt en ledargestalt i motståndet mot Trump.

Själv lyfter han också fram sin förmåga att slå underifrån.

- Jag har tillbringat mycket tid med att vara sist i många opinionsundersökningar, sade han till The New York Times i januari.

- Det är inte var du börjar som räknas, utan var du slutar.

TT-AFP

ANNONS