Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Arkivbild.
Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Arkivbild.

CIA: IT-attacker normala i framtiden

Den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet är "det nya normala", fastslår de amerikanska underrättelsetjänsterna.

ANNONS
|

- Det ju i så fall ett utomordentligt obehagligt scenario, eftersom det skulle omöjliggöra den demokratiska processen i varje land som utsätts för detta, säger underrättelseexperten Wilhelm Agrell.

Eftersom den ryska kampanjen i USA var så framgångsrik – Donald Trump vann valet – kan man anta att Moskva lärt sig läxan och även i fortsättningen kommer att använda IT-attacker för att runtom i världen uppnå sina mål. Den slutsatsen drar underrättelsetjänsterna CIA, FBI och NSA i den rapport som offentliggjordes i fredags.

ANNONS

- Ja, det är alltså bedömningen: så här kommer det att se ut i fortsättningen. Nu tutar man och kör. Och det som ryssarna har gjort, det kan ju också andra göra, säger Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Troligen på andra håll

Han konstaterar att det som ryssarna genomfört i USA också kan sättas i verket i andra, mindre stater – och att så sannolikt sker. Men Jan Hallenberg, analytiker vid Försvarshögskolan, tror inte att risken är stor för svenskt vidkommande:

- Jag tror inte att det spelar någon roll för Ryssland om det är en socialdemokratisk eller borgerliga statsminister här. Däremot i Tyskland – där skulle nog ryssarna vilja bli av med Angela Merkel. Och i Frankrike vill de se Marine Le Pen som president, då blir ju EU försvagat.

Den offentliga delen av de amerikanska underrättelsetjänsternas redogörelse innehåller bara deras slutsatser, inte uppgifterna som lett dit.

ANNONS

- I själva rapporten finns inga indicier eller bevis, ingenting. Det går inte att som oberoende journalist eller analytiker bedöma om det är sant eller inte. Ett antal sidor är ju hemliga – och vad de innehåller får vi aldrig veta, säger Hallenberg.

"Detaljerat och entydigt"

Wilhelm Agrell betonar dock att underrättelsetjänsterna valt att gradera flera av de viktigaste slutsatserna med den högsta av tre sannolikhetsgrader, "high confidence".

- Med "high confidence" signalerar man att man har ett bra underlag, ett detaljerat och entydigt underlag, säger han.

Men, noterar Agrell, visa av klavertrampet med de irakiska massförstörelsevapen som inte existerade, har de amerikanska underrättelsetjänsterna infört en passus om att slutsatser dragna med "high confidence" också kan vara felaktiga.

ANNONS