Giorgia Meloni och Mario Draghi i Palazzo Chigi i Rom på söndagen.
Giorgia Meloni och Mario Draghi i Palazzo Chigi i Rom på söndagen. Bild: Andrew Medichini/AP/TT

Nu har Meloni maktens klocka

Nu är det extremhögerledaren Giorgia Meloni som har maktens klocka i Italien. Helgens maktskiftesceremonier avslutades på söndagen med ett 90 minuter långt möte i regeringspalatset Chigi.

ANNONS

Avgående premiärministern Mario Draghi lämnade vid mötet över den lilla klocka som används för att visa vem som har kommandot vid regeringens debatter i Rom. Därmed kan Meloni börja hålla formella överläggningar i Palazzo Chigi.

45-åringen är Italiens första kvinnliga ledare, och den första från ytterhögern sedan andra världskrigets fasciststyre.

Trots stor oro för extremhögerns frammarsch i Italien har gratulationerna till valsegern strömmat in till Meloni från EU-kollegor. Och en del av hennes ministerutnämningar tolkas som kompromissvilja. Giancarlo Giorgetti, som suttit även i Mario Draghis regering, är ekonomiminister. Och EU-parlamentets tidigare talman Antonio Tajani är utrikesminister.

Den italienska regeringsklockan. Arkivbild.
Den italienska regeringsklockan. Arkivbild. Bild: Domenico Stinellis/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS