Dödssiffran stiger i översvämmat Europa

De senaste dagarnas skyfall har skapat förödelse i bland annat Tyskland. Minst 40 personer har fått sätta livet till sedan flera hus rasat samman i de västra delarna av landet. Ovädret Bernd har även tvingat Belgien till att gå upp i krisläge.

ANNONS

Det var under onsdagen som ovädret Bernd drog in över västra Tyskland. Ett dygn senare står det klart att följderna av stormen har varit monumentala i landet.

Skyfallet, som orsakades av stormen, har lett till översvämningar som lagt vägar under vatten och fått hus att rasa samman. Under torsdagen rapporterar AFP att minst 42 personer mist livet i översvämningarna i Tyskland.

Två av dem var brandmän som omkom när de deltog i räddningsinsatser, skiver tyska Die Zeit. Upp mot 70 personer saknas och ytterligare 50 personer är strandsatta på hustak.

– Jag är chockad av katastrofen som så många människor i de översvämmade områdena genomlider. Mina tankar går till de dödas och saknades familjer, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande.

ANNONS

LÄS MER: Så skyddar du ditt hus från skyfall och översvämning

Hundratusentals strömlösa

Staden Schuld, som ligger i delstaten Rheinhald-Pfalz är en av de värst drabbade regionerna. Sex byggnader har slitits sönder av vattenmassorna och ytterligare 25 bedöms vara instabila. Fyra personer har rapporterats döda i regionen och 70 personer har försvunnit i samband med husrasen.

I andra närliggande orter är översvämningarna så kraftiga att räddningsstyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter utsatta boende.

Den närliggande staden Düsseldorf har under onsdagen evakuerat delar av staden av rädsla för att floden Düssel ska svämma över, rapporterar danska TV2.

Minst 200 000 människor uppges sakna ström i landet och hundratals har evakuerats från sjukhus och vårdhem, enligt NRK.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningsstyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.

Samtidigt flaggar CDU:s partiledare Armin Laschet, en av huvudkandidaterna till att ta över som förbundskansler efter nästa val, för vikten av klimatomställning.

– Vi kommer att ställas inför liknande händelser igen och igen, och det innebär att vi behöver skynda på klimatomställningen på europeisk, nationell och global nivå, säger han enligt Reuters.

ANNONS

LÄS MER: Kållered dränktes av regnet – inga nya åtgärder från Mölndals kommun

Flera döda i Belgien

Även Belgien har blivit hårt drabbat av stormen och hittills har sex personer rapporterats avlidna. Bland annat en som fångades av vattenmassorna i sin egen källare.

– Strömmarna är så starka att ett tiotal hus skadats i grunden och håller på att rasa, berättar Philippe Godin, borgmästare i Pepinster, strax sydost om Liège, till tidningen Le Soir.

Armén har blivit inkallade för att evakuera invånare i bland annat området Rochefort. Och i provinserna Liège och Luxembourg har järnvägstrafiken ställts in och människor uppmanas att stanna inomhus.

På torsdagseftermiddagen bad borgmästaren och myndigheterna att invånare i Liège skulle lämna staden. Staden huserar kring 200 000 människor.

– Om en evakuering inte längre är möjligt rekommenderar vi alla invånare att gå upp i övervåningar och inte ta några risker. Alla personer som befinner sig på Liège territorium måste lämna staden, sade Lièges ställföreträdande borgmästare, Christine Defraigne.

Stefan Löfven sänder kondoleanser

Sveriges statsminister Stefan Löfven skickade på torsdagskvällen sina kondoleanser med anledning av översvämningarna.

”Förödande översvämningar till följd av massivt regn i Tyskland, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Mina djupaste sympatier till de som förlorat en älskad anhörig och de som förlorat sina hem”, skriver han på Twitter.

ANNONS

Även Luxemburg, Schweiz och Nederländerna har drabbats av översvämningar.

De kraftiga regnvädret väntas hålla i sig de kommande dagarna i de västra delarna av Europa.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS