Debattartikel skapar turbulens i Vita huset

Washington DC gissar och pekar finger och Donald Trump rasar sedan The New York Times publicerat en mycket kritisk debattartikel från en anonym medarbetare till honom. "LANDSFÖRRÄDERI?", skriver presidenten i en tweet.

ANNONS
|

I Vita huset rapporteras stämningen vara mycket turbulent. Kort efter det att debattartikeln, som har rubriken "Jag ingår i motståndet inom Trump-administrationen", hade publicerats sågs stabschef John Kelly skynda ut och in ur Ovala kontoret.

Rådgivare antyder att den anonyma skribenten sannolikt är samma person som den som ligger bakom de upprepade läckor från styret som länge har retat presidenten. En intern jakt, med fokus på granskning av ett halvt dussin personer, har dragits i gång, rapporterar The New York Times vars Vita huset-reporter inte uppges ha kännedom om skribentens identitet.

"Vuxna i rummet"

I debattartikeln understryker författaren att han eller hon inte tillhör den politiska vänsterns motstånd mot Trump. Motståndsgruppen i Vita huset vill att Trumpstyrets konservativa dagordning ska lyckas, men anser sig främst ha lojalitet gentemot sitt hemland. Därför ser de det som sin plikt att agera för att hindra presidentens impulser och därmed stoppa honom från att skada landet.

ANNONS

Vidare står det att problemets rot ligger i presidentens brist på moral. Författaren anser att Trump, trots att han valdes som republikansk president, visar lite samhörighet med de ideal som partiet står för. Vid sidan av de återkommande beskrivningarna av pressen som "folkets fiende" är Trumps impulser allmänt handelsfientliga och demokratifientliga, enligt gruppen som beskriver sig som "de vuxna i rummet".

Trump beskrivs i texten som en oberäknelig, dåligt informerad ledare som under möten brister ut i långa, svårförstådda tirader och som ofta kovänder i olika frågor. Hans förkärlek för diktatorer och autokrater som Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin går på tvärs med uppfattningen i det övriga styret, något som leder till att USA talar med dubbla tungor, varnar skribenten som beskrivs som en högt uppsatt befattningshavare i Trumpstyret.

Slår ifrån

Syftet med texten verkar vara att försäkra amerikanerna om att det finns personer inne i Vita huset som försöker hålla ställningarna och begränsa de skador som Trump kan tänkas orsaka. Författaren skriver att man har övervägt att åberopa grundlagens 25:e tillägg, enligt vilket en president kan förklaras oförmögen att utföra sina plikter, men att ingen i gruppen vill utlösa en konstitutionell kris.

Presidenten slår i sin tur ifrån sig med full kraft och kallar artikeln för "landsförräderi":

ANNONS

"Existerar denna så kallade 'högt uppsatta regeringstjänsteman', eller är det bara ännu en falsk källa hos det kollapsande New York Times?", skriver Trump på Twitter och fortsätter:

"Om denna FEGA anonyma person faktiskt finns så måste the Times, för nationens säkerhets skull, överlämna honom/henne till regeringen omedelbart!".

Vem skrev?

Bedömare i främst liberala medier spekulerar huruvida debattartikeln, i kombination med utdragen ur journalisten Bob Woodwards starkt Trumpkritiska bok som publicerades dagen innan, kan vara början på slutet för Trumps styre. I mer konservativa medier, som nyhetskanalen Fox News , fokuseras på Trumps löfte att slå tillbaka och rensa upp i (det korrupta) Washington DC.

Samtidigt är spekulationerna i full gång. Nyhetskanalen CNN har gjort en lista på 13 personer som kan tänkas ha skrivit debattartikeln. Bland namnen finns just John Kelly, rådgivaren Kellyanne Conway samt den avgående juridiske rådgivaren Don McGhan.

TT

Fakta: Att avsätta en president

Det finns i huvudsak två sätt att avsätta en president, enligt USA:s grundlag.

Det mest kända är riksrättsförfarandet, genom vilket kongressen kan avsätta presidenten om denne döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren. För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senaten, överhuset, röstar för. Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet. Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten.

Den andra vägen är att presidenten förklaras oförmögen att utföra sina plikter, enligt grundlagens 25:e tillägg. För att det ska ske krävs antingen ett gemensamt utlåtande från vicepresidenten och en majoritet av regeringen eller ett utlåtande från en kongresstillsatt expertpanel (exempelvis bestående av medicinska experter). Om presidenten motsätter sig utlåtandet har kongressen tre veckor på sig att debattera frågan och rösta om den. Två tredjedelars majoritet krävs och beslutet kan inte överklagas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

ANNONS