Aborträttsaktivister väntar på resultatet efter omröstningen i parlamentets underhus i Buenos Aires.
Aborträttsaktivister väntar på resultatet efter omröstningen i parlamentets underhus i Buenos Aires. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Ett steg närmare mildrad argentinsk abortlag

De argentinska kvinnorättskämparna är ett steg närmare seger. Det nya lagförslaget, som nu röstats igenom i parlamentets underhus, tillåter abort fram till den fjortonde graviditetsveckan.

ANNONS

Omröstningen blev jämn: 131 ja mot 117 nej.

Beskedet möttes av jubel från de tusentals unga argentinare i gröna sjalar – symbolen för landets aborträttsrörelse – som hade tillbringat natten utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires i väntan på resultatet från omröstningen.

Den nuvarande lagen från 1921 tillåter endast abort i fall där kvinnans hälsa är i allvarlig fara eller när hon har våldtagits. Abortfrågan har länge varit en het potatis i argentinsk politik, som fortfarande är starkt präglad av katolska ideal.

– Jag är katolik, men jag måste lagstifta för alla. Det handlar om en väldigt allvarlig folkhälsofråga, sade mittenvänster-presidenten Alberto Fernández, som stött lagförslaget, i torsdags.

ANNONS

Enligt regeringsstatistik genomförs mellan 370 000 och 520 000 olagliga aborter årligen i Argentina.

Efter underhusets godkännande väntar nu senaten, där en om möjligt ännu jämnare omröstning väntas. För två år sedan tillbakavisades där ett liknande lagförslag.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS