EU ratar Mays brexitförslag – klockan tickar

EU ratar Storbritanniens senaste förslag till avtal för sitt utträde ur unionen. Men tiden börjar rinna ut och britterna lovar återkomma med mer om gränsen mellan Irland och Nordirland.

ANNONS
|

- Vi förväntar oss maximalt möjliga framsteg till oktober, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk om det ordinarie toppmöte som ska hållas då, med brexit som huvudnummer.

Det var tänkt att en uppgörelse om villkoren för brexit skulle kunna godkännas då. Men nu kan det bli ett extra toppmöte i november, om mer tid behövs, säger Tusk på en presskonferens efter EU-ledarnas diskussion om brexitläget på det informella mötet i Salzburg.

ANNONS

Löfven: Räcker inte

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovordar på sin presskonferens EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans grupp.

- Men det finns fortfarande mycket arbete att göra. Till oktober behöver vi göra substantiella framsteg som vi sedan kan fastställa i november, konstaterar Merkel.

Statsminister Stefan Löfven säger att båda sidor måste bjuda till. Det som britterna presenterat hittills räcker inte.

- Det måste gå framåt vad gäller Irland, det är frågan om Gibraltar, det är mer om handeln, det finns frågor där det skiljer för mycket helt enkelt, säger Löfven till svenska journalister i Salzburg.

May lovar förslag

Direkt efter mötet lovade den brittiska premiärministern Theresa May nya förslag om hur frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland ska lösas. EU-landet Irland säger absolut nej till att åter få en hård gräns med omfattande gränskontroller mellan brittiska Nordirland och Irland och Storbritannien vill inte gå med på att upprätta en tull- och kontrollgräns mellan den brittiska huvudön och Nordirland, i Irländska sjön.

ANNONS

- Jag tror att det finns en ökad vilja att sitta ner och komma överens, säger May enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt säger hon att EU inte har levererat något acceptabelt förslag till brexitlösning ännu.

May hävdar att hennes Chequersförslag är det enda som finns på bordet, som tar tag i det som måste lösas och samtidigt respekterar den brittiska folkomröstningens resultat.

Det är snart bara ett halvår kvar till Storbritanniens utträde, den 29 mars 2019. En växande opinion på hemmaplan har börjat kräva en andra omröstning om brexit, men May har gjort klart att det inte kommer att ske så länge hon får bestämma.

Inte heller Stefan Löfven ser en ny brexitomröstning som något troligt.

- Jag är övertygad om att de kommer att fullfölja, säger Löfven.

Irlandsfrågan prioriterad

Rådsordförande Donald Tusk konstaterar att det är en naturlig del i europeisk politik att behöva kompromissa.

ANNONS

- Men det är klart att det finns frågor där vi inte är redo att göra kompromisser: först och främst kring våra fyra friheter och den inre marknaden. Det är därför vi fortsatt är skeptiska till den delen av Chequersplanen, säger Tusk på presskonferensen om det förslag som Theresa May lämnat till EU.

Irlandsfrågan ser han som en prioritet för EU.

- Stämningen nu var mycket bättre än tidigare, men Irlandsfrågan behöver något mer än bara goda avsikter. Vi behöver tuffa, tydliga och direkta garantier, säger Tusk.

Salzburg, TT:s utsända

Fakta: Mays förslag

Premiärminister Theresa Mays uppfattning är att hennes linje, kallad Chequers-överenskommelsen, är en medelväg mellan en hård och en mjuk brexit. Den skulle bland annat innebära följande:

Bryssel och London behåller en del relationer. Till exempel blir gränserna mellan EU och Storbritannien ett "gemensamt tullområde".

Storbritannien behåller viss, dock begränsad, tillgång till EU:s inre marknad.

Den fria rörligheten begränsas kraftigt. Regler skapas för att EU-medborgare utan visum ska kunna turista, studera och arbeta tillfälligt i Storbritannien.

Storbritannien lämnar EU:s gemensamma fiskeri- och jordbrukspolitik, men lovar att fortsatt ligga nära EU:s regelverk.

EU-domstolens domar gäller inte längre för Storbritannien, men de båda parterna skapar ett gemensamt ramverk som gör att brittiska domstolar tar viss hänsyn till beslut från EU-domstolen.

ANNONS