Mörker i ett strömlöst samhälle i Kiev-regionen, tidigt på torsdagen.
Mörker i ett strömlöst samhälle i Kiev-regionen, tidigt på torsdagen. Bild: Andrew Kravtjenko/AP/TT

Första gången Ukrainas kärnkraft var utslagen

Efter Rysslands "energiterror" har Ukraina nu kunnat kopplat in flera kärnkraftverk på nätet igen. De blir ett stort bidrag i återställandet av elförsörjningen, meddelar ukrainska myndigheter.
Onsdagens bombningar var de kraftigaste mot energisystemet sedan kriget började, enligt energiminister Herman Halusjtjenko.

ANNONS
|

Ukraina har kontrollen över tre av sina fyra kärnkraftverk. Samtliga tre snabbstoppades under bombardemanget i onsdags. Med det rysskontrollerade Zaporizjzja avstängt sedan tidigare är detta första gången i Ukrainas historia som alla reaktorer stått still samtidigt, säger Halusjtjenko i tv.

Efter intensivt arbete kunde de åter kopplas in på nätet på torsdagsmorgonen. Däremot levererar de ännu inte el, men det kommer.

– Vi förväntar oss att till kvällen kommer kärnkraftverken att komma i gång med att pumpa in el i nätet, vilket på ett tydligt sätt kommer att minska underskottet, säger ministern.

Från 70 till 25 procent

Ukraina har redan stor vana av snabba reparationer i Rysslands invasionskrig. Natten till torsdagen beräknade borgmästare Vitalij Klytjko att ungefär 70 procent av huvudstaden stod utan el. Bara några timmar senare meddelade myndigheter att "25 procent av byggnaderna förblir utan energi, och är i nödläge", skriver CNN.

ANNONS

Försörjningen har också beskrivits som fläckvis och opålitlig.

Under eftermiddagen kunde Klytjko meddela att i stort sett hela huvudstaden hade fått tillbaka vattnet. Detta samtidigt som vintern drar in, med is, snö och minusgrader.

Kievborna vägrar dock att vika ned sig.

– Ingen kommer att ge upp sina principer bara för lite elektricitet, säger 34-åriga Alina Dubeiko till nyhtesbyrån AP och lägger till att livet utan el är bättre än ett liv under ryskt förtryck.

Mycket av pengarna till Rysslands krigföring kommer från EU, som ännu inte förmått att göra sig av med beroendet av ryska fossila bränslen. Men kommissionsordförande Ursula von der Leyen lovar att man nu jobbar intensivt med fler sanktioner, ett nionde straffpaket, mot Ryssland.

– Vi arbetar hårt för att träffa Ryssland där det gör ont. Och vi tror även på ett snart godkännande av ett globalt pristak på rysk olja, tillsammans med G7 och andra stora partner, säger hon på ett möte i Helsingfors.

Ryska miljardvinster

Ett pristak innebär alltså inte att man slutar köpa oljan, bara att man sätter en gräns för hur högt priset får vara. Ryssland har tjänat många miljarder på stigande världsmarknadspriser hittills i år.

Sent på onsdagen talade president Zelenskyj via länk till FN:s säkerhetsråd i New York.

ANNONS

– Jag betonar ännu en gång: det är hög tid att stödja den ukrainska modellen för fred. Det borde inte finnas något utrymme för terror i världen, sade han enligt CNN.

Zelenskyj kallar den nuvarande ryska offensiven, mot civila snarare än militära mål, för "en modell av terror".

– När temperaturen sjunker under noll och tiotals miljoner lämnas utan el, värme och vatten som ett resultat av ryska projektiler mot energinätet – då är det ett tydligt brott mot mänskligheten.

Civila döda

Inte bara Kiev drabbades i onsdagens anfall. Från Dnipropetrovsk i sydöstra Ukraina rapporteras 3 000 gruvarbetare ha kunnat räddas efter att ha fastnat i en gruva när eltillförseln ströps.

Ett antal civila liv rapporteras ha krävts i attackerna. Samtidigt dödas enligt tidigare uppgifter många fler soldater varje dygn längs fronterna i öster. Informationen därifrån är dock mycket knapphändig.

Ursula von der Leyen, här på mötet i Helsingfors omgiven av Finlands och Estlands statsministrar Sanna Marin respektive Kaja Kallas, samt Sveriges energiminister Ebba Busch.
Ursula von der Leyen, här på mötet i Helsingfors omgiven av Finlands och Estlands statsministrar Sanna Marin respektive Kaja Kallas, samt Sveriges energiminister Ebba Busch. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han tidigare i veckan talade under ett Natomöte.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han tidigare i veckan talade under ett Natomöte. Bild: Andrea Comas/AP/TT
Ukrainsk eldgivning vid fronten i Cherson i söder.
Ukrainsk eldgivning vid fronten i Cherson i söder. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Fakta: Ukrainas kärnkraft

Ukraina är ett av Europas atomkrafttätaste länder, med femton reaktorer fördelade på fyra platser: Chmelnytskyj, Rivne, Pivdennoukrajinsk och Zaporizjzja.

De tre förstnämnda är under ukrainsk kontroll. Zaporizjzja, det största kärnkraftverket i Ukraina och i hela Europa, hålls däremot av Ryssland och är avstängt sedan en längre tid.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS