Bilar vid gränsövergången Nuijamaa i Södra Karelen den 22 september.
Bilar vid gränsövergången Nuijamaa i Södra Karelen den 22 september. Bild: Lauri Heino/AP/TT

Finland begränsar inresor för ryssar

Finland skärper visumreglerna för ryssar inom de närmaste dagarna. Det uppger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på fredagen.

ANNONS
|

De skärpta reglerna motiveras med att Finlands internationella ställning annars kan ta skada, rapporterar finländska medier. Regeringen väntas komma med ett principbeslut i frågan inom de närmaste dagarna.

Enligt Haavisto kommer alla turistresor att stoppas.

Antalet ryska medborgare som korsar gränsen till Finland har fördubblats sedan landets president Vladimir Putin aviserade att ytterligare 300 000 ryssar ska mobiliseras till kriget i Ukraina.

– Rysslands mobilisering har ökat genomfartsturismen via Finland något, och vi anser att det just nu orsakar oskälig skada på Finlands internationella ställning och relationer, säger Haavisto under en presskonferens, enligt Yle.

Även Finlands president Sauli Niinistö har kommenterat ärendet. Han säger att målet är att märkbart minska antalet som kommer till Finland via Ryssland.

ANNONS

Ryska medborgare som inte har särskilda skäl att få resa in till Finland, kommer att stoppas vid gränsen, enligt Niinistö.

Finland begränsade möjligheten till turistvisum för ryssar tidigare i september, men de kan fortsatt resa till landet med visum som utfärdats i andra Schengenländer.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS