Fler än 150 döda efter översvämningarna i Europa

Dödstalen fortsätter att stiga till följd av de översvämningar som drabbat Tyskland, Belgien och Nederländerna de senaste dagarna. Myndigheterna befarar att ytterligare offer kan hittas när vattnet sjunker undan. Följ livesändningen från Erftstadt här.

ANNONS
|

Under onsdagen drog ovädret Bernd in över västra Tyskland. Nu står det klart att följderna varit katastrofala i landet. Under fredagsmorgonen brast Rurdammen i Kreis Heinsberg i Nordrhein-Westfalen och 700 invånare i Wassenberg evakueras, rapporterar Der Tagesspiegel.

Myndigheterna skriver på stadens hemsida att vattennivåerna endast stigit måttligt efter dammbristningen.

De drabbade områdena i Tyskland rör främst Rheinland Pfalz och Nordrhein-Westfalen i västra delen av landet. På fredagen rapporterades 1 300 saknade.

Fler än 150 personer har omkommit i översvämningskatastrofen. Minst 130 av dem i Tyskland, medan Belgien har fler än 20 döda.

– Rädslan är att det kommer att bli fler, säger en talesperson för polisen i staden Koblenz till Bild.

ANNONS

Bland de omkomna finns tolv personer från ett gruppboende för personer med funktionsvariationer i staden Sinzig i Rheinhald-Pfalz, enligt Bild.

– Jag är rädd att vi kommer att se den här tragedins fulla omfattning först om några dagar, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

10 000 har evakuerats från Venlo

I Nederländerna har 10 000 människor evakuerats från staden Venlo nära den tyska gränsen, enligt SVT. Vattennivån i floden Maas har stigit snabbt. Ett sjukhus i staden evakuerades också under fredagen, enligt Ekot.

Tyskland har satt in militär för att bistå arbetet med att lokalisera och hjälpa människor i det väst drabbade området Rheinhald-Pfalz, enligt Bild. Under fredagen utlyste det tyska försvarsministeriet ett militärt katastroflarm. Det innebär att militären kan ta självständiga beslut på plats i de drabbade områdena.

Omkring 15 000 personer deltar i räddningsarbetet, enligt BBC. Där ingår räddningstjänst, polis och soldater.

På lördagsförmiddagen fortsatte dödssiffran att öka. Minst 156 personer rapporteras döda, enligt tyska Bild.

I Belgien har ovädret krävt 23 människors liv och ytterligare fyra saknas i landet, enligt RTBF på fredagen. I Vallonien var mer än 21 000 personer strömlösa på fredagsmorgonen, skriver Brussels Times.

Den tyska inrikesministern Horst Seehofer säger i en intervju med Der Spiegel att ovädret är kopplat till den globala uppvärmningen och manar till snabbare arbete för att stoppa klimatförändringarna. Han meddelar också att översvämningsoffren ska få federalt stöd.

ANNONS

MSB redo att skicka stöd

Svenska UD uppmanar människor att inte åka till de värst drabbade områdena i Tyskland och Belgien.

”Reseinformationen uppdateras löpande allteftersom vi får ny information. Vi uppmanar svenskar som är på resa eller planerar att resa genom de drabbade områdena att informera sig noga om situationen, följa lokala råd och anvisningar, och att ladda ner UD:s app Resklar för att hålla sig uppdaterade”, skriver Erica Tendal, presskommunikatör på UD, i ett mejl till DN.

Belgien har aktiverat EU:s civilskyddsmekanism, ett sätt att få extra hjälp vid katastrofer, för de omfattande översvämningarna, enligt Ekot. Frankrike, Österrike och Italien har svarat att de kommer att bistå Beligen. Räddningsteam, helikoptrar, gummibåtar och dykare från Frankrike har anlänt.

Kölns distriksregering skriver på Twitter att delar av en skyddsvall brustit utanför den tyska miljonstaden. Dammen är extremt instabil.

"Det finns fortfarande en akut risk för översvämning under Steinbachtalsperre. Stora delar av dammen har gått sönder. Samtidigt är det ett enormt tryck på dammen på grund av den höga vattennivån.”

Räddningsarbetare pumpar bort vatten från dammen för att minska trycket. Ytterligare evakueringar väntar i området.

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har också sagt att de är redo att skicka hjälp.

ANNONS

– Sverige har däremot inte de resurser som efterfrågas, men står redo om det skulle efterfrågas, säger Beatrice Linder, tjänsteman i beredskap på MSB, till Ekot.

Belgien har konstaterat att översvämningarna är så omfattande att landet måste få hjälp och har därför aktiverat EU:s så kallade civilskyddsmekanism.

Frankrike, Österrike och Italien bistår Belgien, och räddningsteam, helikoptrar, gummibåtar och dykare från Frankrike har precis anlänt.

"Sverige har däremot inte de resurser som efterfrågas, men står redo om det skulle efterfrågas", säger Beatrice Linder, tjänsteman i beredskap på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS