Rök från flygplatsen i Kabul.
Rök från flygplatsen i Kabul. Bild: Wali Sabawoon

Flera döda efter kraftig explosion i Kabul

En explosion har skett vid flygplatsen i Kabul. Flera medier uppger att minst tio personer dött området. ”Vi kan bekräfta att en explosion skett utanför flygplatsen i Kabul”, skriver Pentagon på Twitter.

ANNONS

John Kirby, pressekreterare på USA:s försvarsdepartement, var tidig med att bekräfta uppgifterna:

”Vi kan bekräfta att en explosion skett utanför flygplatsen i Kabul. Dödsfall är oklara i nuläget. Vi kommer att lämna upplysningar och detaljer när vi vet mer.”, skriver Kirby på Twitter.

CNN och flera andra amerikanska medier har uppgifter kring att minst elva personer har dött. Försvarsdepartementets John Kirby skriver på Twitter att explosionen lett till ”ett okänt antal drabbade”.

CNN och Reuters har även fått information från amerikanska källor att det ska röra sig om ett självmordsattentat.

Försvarsmakten uppger för Svenska Dagbladet att all svensk personal på plats i staden är oskadd.

ANNONS

David Martinon, fransk ambassadör i Afghanistan, skriver på Twitter att det kan ske fler explosioner:

”Till alla våra afghanska vänner: Om du befinner dig nära ingångarna till flygplatsen, lämna snabbt och ta skydd. En andra explosion är möjlig.”

Stormakterna var medvetna om hotet innan

På onsdagen gick bland annat USA och Storbritannien ut och uppmanade människor att inte ta sig till flygplatsen på grund av signalement om ett terrorhot.

– Uppgifterna gällande detta hot är väldigt trovärdiga. Det finns i en omedelbar närhet, sade James Heappy, minister på det brittiska utrikesdepartementet till BBC 4 Radio.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att ett italienskt militärflygplan beskjutits, enligt Reuters. Nyhetsbyrån har ändrat uppgiften till att amerikansk militär sköt i luften för att skingra folkmassor.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS