Giraffkalv lärde sig gå med ny teknik

En giraffkalv som föddes på ett zoo i San Diego i Kalifornien, USA, tidigare i år har lärt sig att gå med hjälp av specialtillverkade stödskenor, så kallade ortoser.

ANNONS

Giraffen Msituni föddes med frambenen vinklade åt fel håll och djurparkspersonalen fruktade att den inte skulle överleva.

Men då djurvårdarna inte hade erfarenhet av något liknande och den "lilla" ungen (178 centimeter och 55 kilo som nyfödd) växte i rasande takt kontaktades en expert.

Ara Mirzaian har under trettio år hjälpt alltifrån paralympier till barn med skolios, men aldrig tidigare ett djur.

– Det lät ganska overkligt när jag först fick höra om det, säger han och berättar hur han sedan läste på allt han kom över om giraffer och till slut lyckades ta fram fungerande stöd till Msituni.

Och resultatet? Den nyfödda giraffens framben opererades och sattes i de specialbyggda stödskenorna. Och efter bara tio dagar var frambenen fullt fungerande igen. Totalt behövde giraffen vård i fem veckor.

ANNONS

– Det var det häftigaste att se ett sådant djur gå i stödskenor. Det känns bra att veta att vi räddade en giraffs liv, säger Ara Mirzaian.

Djurparker vänder sig allt oftare till medicinsk expertis vana att behandla människor för att hitta lösningar för sjuka djur. Samarbeten som har varit särskilt användbara vad gäller protester och ortoser. Tidigare i år kunde en djurpark i Florida framgångsrikt byta ut näbben på en cancersjuk näshornsfågel med en 3D-printad protes.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS