Jerusalems gamla stadskärna sedd genom en dörr med ett fönster format som en davidsstjärna. Staden har varit omstridd i årtusenden och kontroverserna fortsätter.
Jerusalems gamla stadskärna sedd genom en dörr med ett fönster format som en davidsstjärna. Staden har varit omstridd i årtusenden och kontroverserna fortsätter.

Här är beskeden som Trump gav om Jerusalem

Donald Trumps tal om Jerusalems status har orsakat svallvågor världen över. Men vilka konkreta besked gav egentligen den amerikanske presidenten – och hur tolkar experter det som han inte sade?

ANNONS
|

Hur ska Trumps besked om Jerusalems status som Israels huvudstad tolkas?

"Jag har beslutat att det är dags att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad" meddelade USA:s president Donald Trump i sitt tal.

Och här spelar hans val av formuleringar stor roll.

Jerusalem är delad i en västlig del, som de facto redan fungerar som Israels huvudstad, och i en östlig del som palestinierna, med internationellt stöd, gör anspråk på som huvudstad i en framtida stat.

- Trump hade kunnat erkänna västra Jerusalem, vilket vore förhållandevis okontroversiellt. Han hade kunnat erkänna både västra och östra, vilket hade varit oerhört kontroversiellt. Eller så kunde han erkänna bara Jerusalem, vilket var det han gjorde, säger Anders Persson, Mellanösternkännare vid Lunds universitet, och fortsätter:

ANNONS

- Och då vet ingen riktigt vad han menar. Det skapar en konstruktiv tvetydighet, som alla kan tolka som de vill.

Trump sade att USA "inte tar ställning" i några slutliga frågor om Jerusalems status, vilket inkluderar "de specifika gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem, eller "upplösandet av omtvistade gränser". Det är frågor som parterna själva ska besluta om, enligt Trump.

- Min tolkning är att Trump inte stänger dörren för framtida palestinska anspråk på östra Jerusalem. Att han säger att erkännandet inte är kopplat till några specifika gränser innebär att det mycket väl kan finnas en palestinsk närvaro där i framtiden, säger Persson.

Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, håller med om att presidenten inte helt har uteslutit palestinierna.

- Trump upplever det nog själv som att han lämnar Jerusalems status öppen. Men det är hur det uppfattas utifrån som spelar roll. Och palestinier som jag har pratat med uppfattar uttalandet som totalt anti-palestinskt, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Och om talet uppfattas på ett sätt som Trump inte har menat, då har han ju misslyckats i det.

Vad innebär "The Jerusalem Embassy Act"?

I sitt tal hänvisade Trump till "The Jerusalem Embassy Act". Det är en lag som den amerikanska kongressen röstade igenom med stor majoritet 1995. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagtexten som också slår fast att USA ska öppna en ambassad i staden.

- Det gör att Trump i USA har lagligt stöd för både Jerusalem som Israels huvudstad och flytten av ambassaden. Han underströk i talet att han bara gör det som ledarna redan har beslutat om, säger Björn Brenner.

Det finns dock ett kryphål i lagen – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det – något som varenda president sedan Bill Clinton har gjort. Trump gjorde det i juni, men inte i måndags då tidsfristen löpte ut. Nu har han dock skrivit under ytterligare ett undantag som gäller i sex månader.

ANNONS

Vad händer kring flytten av den amerikanska ambassaden?

I enlighet med "The Jerusalem Embassy Act" ska USA:s ambassad flytta från Tel Aviv till Jerusalem, enligt Trump som har gett utrikesdepartementet i uppdrag att sätta i gång med förberedelserna. Men flytten kommer troligtvis att ta lång tid.

- Det finns ingen konkret tidtabell, men det förefaller handla om två–tre år. Men mycket kan hända på vägen, två år är en evighet i Mellanöstern och Trump är den typ av politiker som i morgon kan vakna upp och säga att politiken är helt annorlunda, säger Anders Persson.

Björn Brenner understryker att det alltid är bäst att ta det som politiker säger med en nypa salt och i stället vänta och se vad resultatet faktiskt blir.

- Det är ju det som faktiskt betyder någonting och det är inte säkert att det blir en ambassadflytt på väldigt lång tid. Men i just det här fallet är det viktiga det symboliska i talet, att nu ska Jerusalem vara Israels huvudstad, säger han.

ANNONS

Persson ser Trumps besked som det första stora draget i USA:s fredsplan för Mellanöstern, som väntas bli offentlig någon gång efter nyår. Enligt läckor ser det ut som om strategin kan innebära dåliga nyheter för palestinierna.

- Den stora frågan är om ambassadflytten kommer att ske inom ramen för någon typ av genuin fredssträvan eller överenskommelse, eller om det kommer att ske unilateralt utanför förhandlingarna. Sker det utanför kan det vara någonting som är väldigt destabiliserande, säger Persson.

Vad sade Trump om en tvåstatslösning?

I sitt tal sade Trump att "USA kommer att stödja en tvåstatslösning om båda parter har godkänt den". Det var första gången som han uttalade sitt stöd för en tvåstatslösning – om än i vaga ordalag.

- Det är ett uttryckligt framsteg från Trump på den fronten, säger Björn Brenner.

- Problemet är att såväl israeliska som palestinska ledare inte kan gå med på att Jerusalem inte skulle vara deras huvudstad i någon del. För palestinierna är Jerusalem så mycket mer än bara en stad, och blir det inget Jerusalem så blir det heller ingen palestinsk stat.

ANNONS

Anders Persson hade väntat sig ett mer tydligt ställningstagande från Trump.

- Enligt läckor från Vita huset skulle han explicit ställa sig bakom tvåstatslösningen, och det gjorde han inte riktigt. Men han öppnar dörren genom att säga att han är för det som parterna är för, säger han.

TT
Fakta: Symbolisk fråga

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad går emot internationella löften till palestinierna om att frågan om den heliga stadens öde ska avgöras i förhandlingar. Men den amerikanske presidentens tal ses av bedömare som en gest som i stort var väldigt mycket till Israels fördel och som har tagits emot i positiva ordalag från den israeliska regeringen.

Tvisten kring Jerusalem utgör kärnan i den israelisk-palestinska-konflikten, men handlar om mer om bara en stad. Jerusalem, som rymmer judendomens heligaste plats, är också helig för miljarder muslimer och kristna världen över.

ANNONS