EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev nyligen. Ukraina hoppas i dag få status som kandidat för EU-medlemskap. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev nyligen. Ukraina hoppas i dag få status som kandidat för EU-medlemskap. Arkivbild. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Historiskt EU-ja för Ukraina och Moldavien

Ukraina och Moldavien får sin status som kandidatländer till EU-medlemskap. "Unikt och historiskt", säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS

Besluten togs på torsdagskvällen, sedan de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer suttit på sitt toppmöte i Bryssel i drygt fyra timmar.

– Vi har beslutat ge kandidatstatus till Ukraina och Moldavien. Det här är ett verkligt starkt budskap: om enighet och beslutsamhet, säger rådsordförande Charles Michel på en snabbinsatt presskonferens.

Även Georgien får ett grattis – även om det än så länge "bara" handlar om att erkänna landets "europeiska perspektiv" och lova att ge kandidatstatus när vissa villkor är uppfyllda.

– Alla tre länderna är en del av vår europeiska familj. Vi har aldrig haft något tvivel om det och dagens historiska beslut av våra ledare bekräftar det, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

ANNONS

Tacksam Zelenskyj

Ukrainas president Zelenskyj kopplades direkt efter beskedet upp digitalt till EU-toppmötet för att tacka.

Det gjorde han även via Twitter.

"Det är ett unikt och historiskt tillfälle i relationerna mellan Ukraina och EU. Tacksam till Charles Michel, Ursula von der Leyen och EU-ledarna för stöd. Ukrainas framtid är inom EU", skriver Zelenskyj.

"Historisk dag för Moldavien! Vi är tacksamma och beslutsamma att vandra vidare på reformernas väg", skriver i sin tur moldaviska Maia Sandu.

Från Estland, ett av de länder som en gång i tiden ingick i den forna Sovjetunionen tillsammans med Ukraina, Moldavien och Georgien, kommer en särskild uppmuntran.

– Vi har varit i den här processen själva. Därför vet vi att det finns ett möjligheternas fönster när man har folkets politiska vilja med sig, där alla håller händer, bokstavligen talat, och säger att vi ska bli av med korruptionen och genomföra alla de här hårda reformerna, säger statsminister Kaja Kallas till TT under en toppmötespaus.

Reformer krävs

I Sverige finns ett brett stöd för att säga ja.

– Det är en otroligt viktig signal till Ukraina och kommer naturligtvis vara viktigt för alla dem som nu kämpar i Ukraina för demokrati och frihet för sitt land. Jag pratade också i går med (Ukrainas) president (Volodymyr) Zelenskyj för att uttrycka Sveriges stöd, men också berätta om de beslut som vi fattat om både finansiellt och militärt stöd, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en svensk pressträff i Bryssel inför toppmötet.

ANNONS

Samtidigt betonar hon att mycket återstår innan kandidatstatusen kan förvandlas till ett verkligt medlemskap.

– Här kommer det att behöva vara ett reformarbete för att leva upp till de villkor som finns när det gäller rättsstaten, demokratin och arbetet mot korruption, säger Andersson.

Även Bosnien?

Beslutet om Ukraina och Moldavien var helt väntat, men kom ändå efter en viss dramatik. Även om samtliga EU-länder var överens om stödet till de två ländernas kandidatstatus så fastnande allt i en diskussion om även Bosnien och Hercegovina borde få samma status, eller åtminstone en tydlig tidtabell för det.

Resultatet blev ett halvt löfte där stats- och regeringscheferna säger sig "vara redo" att ge kandidatstatus till landet. Först ber man dock EU-kommissionen att rapportera till kommande toppmöte om hur det gått i uppfyllandet av 14 villkor som tidigare påpekats. Först därefter kan eventuellt beslut fattas.

Irritation på Balkan

Bosnien och Hercegovina tillhör de sex länder på västra Balkan som EU-ledarna mötte i ett särskilt förmöte på torsdagen för att diskutera läget i utvidgningsprocessen.

Här finns ett jäsande missnöje över att processen tar tid. Inte minst är irritationen stor i Albanien och Nordmakedonien. Länderna har väntat i flera år på att få inleda formella medlemskapsförhandlingar med EU, men har fastnat i motstånd från Bulgarien, som säger nej med anledning av en infekterad strid med Nordmakedonien om språk och historia.

ANNONS

Magdalena Andersson hoppas ändå att Bulgarien snart ska kunna ge upp sitt motstånd, trots att det för tillfället råder regeringskris i landet.

– Vi hade en bra diskussion. Det jobbas hårt i Bulgarien för att försöka lösa ut situationen så att Nordmakedonien och Albanien kan få börja sina förhandlingar. Det är något som vi från svensk sida verkligen stöder fullt ut, säger statsministern i Bryssel.

Frankrikes president Emmanuel Macron, EU:s rådsordförande Charles Michel och EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferens efter besluten om Ukraina och Moldavien.
Frankrikes president Emmanuel Macron, EU:s rådsordförande Charles Michel och EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferens efter besluten om Ukraina och Moldavien. Bild: Olivier Matthys/AP/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in till toppmötet i Bryssel.
Statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in till toppmötet i Bryssel. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Fakta: I EU:s väntrum

Två länder förhandlar för tillfället om EU-medlemskap: Montenegro (sedan 2012) och Serbien (sedan 2014). Även med Turkiet har förhandlingar inletts (2005) men sedan frusits med anledning av kritik mot den demokratiska utvecklingen i landet.

Ytterligare fyra länder har formellt status som kandidatländer: För Nordmakedonien (sedan 2005) och Albanien (sedan 2014) har dessutom förhandlingsstart utlovats, men ännu inte slutligt beviljats. Ukraina och Moldavien fick sin kandidatstatus erkänd på torsdagen.

Ytterligare två länder har därtill inlämnat ansökningar om medlemskap: Bosnien och Hercegovina (2016) och Georgien (2022). Båda väntar fortsatt på beslut om kandidatstatus, men har fått löften om att komma dit så fort vissa villkor är uppfyllda.

Kosovo räknas i sin tur som "potentiell kandidat", men har än så länge inte ansökt – och heller inte erkänts som ett självständigt land av alla nuvarande 27 EU-länder.

Fakta: EU-toppmötet i Bryssel

EU-ländernas stats- och regeringschefer håller på torsdagen och fredagen toppmöte i Bryssel.

Allt inleddes med ett möte med ledarna från de sex EU-sökande länderna på västra Balkan: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien.

Under torsdagseftermiddagen och -kvällen hölls diskussioner om läget i Ukraina, konsekvenserna av kriget och vilka sorts samarbeten EU ska ha med övriga länder i Europa.

På fredagen avslutas mötet med samtal om EU:s nyligen hållna framtidskonferens och det ekonomiska läget, inklusive ett särskilt eurotoppmöte med Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde som extra gäst.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS