'Jag älskar Georgien', står det på det munskydd som en demonstrant i Tbilisi visar upp. Georgien är ett av de länder som EU nu vill öppna för resor till, efter coronakrisen. Arkivfoto.
"Jag älskar Georgien", står det på det munskydd som en demonstrant i Tbilisi visar upp. Georgien är ett av de länder som EU nu vill öppna för resor till, efter coronakrisen. Arkivfoto. Bild: Shakh Aivazov/AP/TT

Hit vill EU öppna gränsen

ANNONS

Allt från Algeriet till Uruguay – och kanske också Kina – finns med när EU:s medlemsländer nu enats om till vilka länder man vill öppna sina yttre gränser efter coronakrisen, helst redan från den 1 juli.

De 14 helt fria länderna är Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay. För Kina gäller att resande in i EU tillåts för kinesiska medborgare, om Kina ger motsvarande rätt till resenärer från alla EU-länder.

Listan är samtidigt bara en rekommendation. Det är fortsatt upp till varje enskilt EU-land att välja om man vill införa den i praktiken. Tanken är att sedan göra uppdateringar varannan vecka för att se om fler – eller färre – länder klarar de krav på minskad smittspridning som EU-länderna enats om.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS