Irans president Hassan Rouhani sade på måndagen att Paymansatelliten skulle studera klimatförändringar i landet. Arkivbild.
Irans president Hassan Rouhani sade på måndagen att Paymansatelliten skulle studera klimatförändringar i landet. Arkivbild.

Iransk satellituppskjutning misslyckades

En iransk satellit som sköts upp på tisdagsmorgonen misslyckades med att nå omloppsbana, enligt statlig iransk tv. Den planerade uppskjutningen har tidigare kritiserats av USA.

ANNONS
|

- Morgonens uppskjutning av Paymansatelliten var lyckad. Men tyvärr misslyckades satelliten med att placera sig i omloppsbana i det sista steget, sade telekommunikationsminister Mohammad Javad Azari Jahromi.

Satelliten byggdes på Amirkabir tekniska universitet i Teheran och ytterligare en uppskjutning av en satellit byggd vid universitet planeras. Enligt Irans president Hassan Rouhani var satelliten ämnad att studera klimatförändringar i landet.

Satellituppskjutningen har kritiserats av USA som anser att tekniken i satelliternas bärraketer är "så gott som identisk" med den som används i kärnvapenbärande robotar och att uppskjutningarna därför skulle bryta mot resolution 2231 som antogs av FN:s säkerhetsråd 2015.

ANNONS

Enligt resolutionen, som behandlar villkoren för kärnenergiavtalet (JCPOA), får inte Iran avfyra robotar som kan bära kärnvapen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo varnade den 3 januari Iran för att genomföra satellituppskjutningarna. Iran har dock avfärdat varningen och hävdar att landets satellitprogram är helt och hållet vetenskapligt.

TT-AFP

Fakta: Kärnenergiavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" — det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet gavs omvärlden insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner mot landet lättades upp.

Den 8 maj 2018 beslutade USA:s president Donald Trump att dra sig ur avtalet.

ANNONS