Militärer från den lankesiska flottan bevakar kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade, Colombo.
Militärer från den lankesiska flottan bevakar kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade, Colombo.

IS tar på sig dåden i Sri Lanka

Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom attackerna i Sri Lanka på påskdagen, där 321 människor dödades och omkring 500 skadades. Enligt FN:s barnfond Unicef var minst 45 av de som dödades barn.

ANNONS
|

Det är i ett uttalande i jihadisternas propagandaorgan Amaq som IS hävdar att gruppen ligger bakom dåden i Sri Lanka. IS har inte visat upp några bevis för påståendet.

Sri Lankas vice premiärminister Ruwan Wijewardene pekar ut två lokala extremistgrupper för attackerna.

- De utfördes av National Thowheeth Jama'ath (NTJ) tillsammans med JMI, säger Ruwan Wijewardene och syftar på gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim.

ANNONS

Samtidigt utreder polisen om lokala extremister har fått internationell hjälp. Enligt en talesperson för regeringen vore det inte möjligt för en så "liten organisation" att genomföra så väl samordnade självmordsattacker. Enligt president Maithripala Sirisenas medarbetare finns uppgifter om att internationella terrorgrupper stöttat lokala terrorister.

Myndigheterna utreder också varför fler försiktighetsåtgärder inte vidtogs efter att Sri Lankas polis den 11 april meddelat att en "utländsk underrättelsetjänst" rapporterat att NTJ planerade självmordsattacker mot kyrkor. Premiärminister Ranil Wickremesinghe säger vid en pressträff på tisdagen att specifika uppgifter hade kommit från Indien.

Hämnd för Christchurch?

Varningen uppges inte ha blivit framförd till premiärminister Ranil Wickremesinghe eller andra toppministrar.

Poliskällor uppger för AFP att gärningsmännen vid två av hotellen som attackerades var bröder som var söner till en förmögen kryddhandlare i staden Colombo.

Vice premiärminister Ruwan Wijewardene hävdar också att attackerna i Sri Lanka tycks vara en hämndaktion för dåden i staden Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars.

- Preliminära utredningar har visat att det som hände i Sri Lanka var en hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch, säger Ruwan Wijewardene.

ANNONS

Han säger att det är möjligt att fler attacker är att vänta.

Fjärde hotell

Men information om att dåden skulle vara en hämnd för attackerna i Christchurch, där 50 människor dödades i attackerna mot två moskéer, har inte nått regeringen i Nya Zeeland.

- Nya Zeeland har ännu inte sett några underrättelser som en sådan bedömning kan vara baserad på, säger en talesperson för premiärminister Jacinda Ardern.

Flera offer som skadades i självmordsattackerna i Sri Lanka i söndags har avlidit, och flera barn "är skadade och slåss för sina liv", säger Unicefs talesperson Christophe Boulierac.

Antalet döda i attackerna mot tre kyrkor och tre hotell på påskdagen har nått 321. Men det kunde ha gått ännu värre. Premiärminister Ranil Wickremesinghe bekräftar uppgifterna om att ytterligare en självmordsbombare hade tagit in på ett fjärde hotell, men av oklar orsak utlöstes inte hans laddning. Efter attackerna blev personalen misstänksam mot mannen, som senare kunde spåras till en adress där han sprängde sig när polisen kom, och även dödade två förbipasserande.

40 gripna

Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40, meddelar polisen. De gripna är främst lankeser men även en syrisk medborgare förhörs, uppger källor inom regeringen och militären för Reuters.

ANNONS

Vid midnatt trädde nödlagar i kraft som ger polisen utökade möjligheter att frihetsberöva och förhöra misstänkta utan domstolsbeslut. Ett nattligt utegångsförbud infördes också.

Flaggorna vid offentliga byggnader sänktes till halv stång klockan 08.30 lokal tid på tisdagen och en tyst stund hölls. Klockslaget är den tidpunkt då den första av de sex bomberna exploderade.

Den första minnesstunden för offren har genomförts, liksom begravningar av flera av offren.

TT-Reuters-AFP

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka

Med start vid klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Totalt sju självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda skrivs till 231, varav minst 39 utlänningar, med över 500 skadade.

Fyra av attackerna genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i Negombo, norr om Colombo och en i Zionkyrkan i staden Batticaloa på den lankesiska östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion utlöstes kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

De lankesiska myndigheterna riktade tidigt misstankar mot en mindre, islamistisk extremistgrupp som heter National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig ansvaret för attackerna.

Minst 40 personer har gripits inom ramen för utredningen.

Fakta: Sri Lanka

Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. Sri Jayawardenapura, en förstad till Colombo, räknas som landets administrativa huvudstad och här finns sedan 1982 landets parlamentsbyggnader. Colombo är Sri Lankas kommersiella huvudstad.

En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).

Källa: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Bakgrund: Våldsamt förflutet

De senaste åren har landet upplevt våld med religiösa förtecken. Förra året attackerades flera moskéer och affärsverksamheter tillhörande muslimer. Det upptrappade våldet ledde till att regeringen införde utegångsförbud på en av de drabbade orterna. Personer från den buddhistiska majoriteten låg bakom våldet på landets muslimer, som anklagades för att vilja tvångsansluta människor till islam.

Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten tappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.

Decennier av ömsom fred och krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.

Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).

Källa: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden

ANNONS