Ambulanser från Röda Halvmånen på plats efter striderna i Jenin i måndags.
Ambulanser från Röda Halvmånen på plats efter striderna i Jenin i måndags. Bild: Majdi Mohammed/AP/TT

Bosättare i "prislapps"-anfall på Västbanken

"Prislapps"-attacker från israeliska bosättare rapporteras på flera håll på Västbanken, efter tisdagens dåd då fyra israeler sköts ihjäl på en bensinstation på ockuperad mark.

ANNONS
|

Hundratals bosättare ska ha misshandlat palestinier och satt eld på olivlundar natten till onsdagen. Bland de drabbade platserna finns Huwara nära Nablus, där liknande blodiga hämndattacker orsakade stor förödelse i vintras.

Den israeliska bosättarhögern kallar det "prislapps"-attacker när man besvarar palestinska extremistdåd med mer våld.

Nattens anfall är uppenbara svar på attentatet vid bosättningen Eli på tisdagen, då fyra israeler dödades och flera andra skottskadades. De två palestinska gärningsmännen sköts efteråt ihjäl av tillskyndande civila, som ofta är beväpnade i området, och säkerhetsstyrkor.

Det dådet verkar i sin tur vara hämnd för en israelisk militäroperation i staden Jenin i måndags, som blev mycket blodig när palestinsk milis försökte stoppa soldaterna. Sex palestinier dödades och ett antal människor på båda sidor skadades.

ANNONS

Motsättningarna har skärpts sedan den extrema bosättarhögern i vintras fått platser i Israels nya regering. Flera ministrar talar öppet om att jaga bort palestinierna från Västbanken och utvidga de illegala bosättningarna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS