En sjuksköterska hjälper en kollega att sätta på sig skyddsutrustning vid en covid-19-avdelning i Rom i mitten av april.
En sjuksköterska hjälper en kollega att sätta på sig skyddsutrustning vid en covid-19-avdelning i Rom i mitten av april. Bild: Mauro Scrobogna/AP/TT

Italien kan ha betydligt högre covid-dödstal

Antalet som avlidit i sviterna av det nya cororonaviruset i Italien kan vara nästan 19 000 fler än den officiella dödssiffran på 32 000, varnar en myndighet i landet.

ANNONS

Det är socialförsäkringsmyndigheten Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS) som säger att landets officiella siffra för coronarelaterade dödsfall inte är tillförlitlig.

En studie från myndigheten visar att 156 429 dödsfall registrerades i Italien i mars och april, vilket är 46 909 fler än det genomsnittliga antalet dödsfall under de månaderna under 2015–2019.

Samtidigt registrerades endast 27 938 dödsfall i landet av personer som insjuknat i covid-19 under perioden. Det finns alltså en överdödlighet på 18 971 dödsfall, som INPS misstänker kan vara kopplade till pandemin, speciellt eftersom lejonparten av dem inträffade i de norra delarna av landet där utbrottet pågick som värst.

"Med tanke på att antalet döda är ganska stabilt i de här tiderna kan vi – med nödvändig vaksamhet – tillskriva en stor andel av de här dödstalen under de här senaste två månaderna till epidemin", uppger INPS.

ANNONS

En del av dödsfallen kan också ha en mer indirekt koppling till pandemin, då personer med andra sjukdomar kan ha haft svårt att få vård när sjukhusen överbelastades av covid-19-patienter.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS