En man ställer sig i vägen för pansarvagnar på Himmelska fridens torg i Peking i juni 1989. Arkivbild.
En man ställer sig i vägen för pansarvagnar på Himmelska fridens torg i Peking i juni 1989. Arkivbild.

Kameratillverkare backar om reklamfilm i Kina

En reklamfilm från en tysk kameratillverkare har mötts av hård kritik i Kina efter att den släppts i landet. I filmen syns en av världens kanske mest kända bilder från en händelse som det talas tyst om än i dag.

ANNONS
|

Den fem minuter långa filmen visar fotografer som dokumenterar allt från krig och konflikter till naturupplevelser i extrema situationer. I slutet av filmen visas en av världens kanske mest kända bilder – mannen som ställde sig i vägen för stridsvagnar under protesterna på Himmelska fridens torg.

Bilden, som togs under omfattande protester i landet 1989, är politiskt laddad i ett Kina där det dödliga efterspelet är mer eller mindre förbjudet att tala om.

Kameratillverkaren Leica hävdar nu att filmen inte godkänts av företaget, trots att dess kameror och logga syns i filmen, skriver The Guardian.

ANNONS

"Leica måste därför ta avstånd från innehållet som visas i videon och beklagar eventuella missförstånd eller falska påståenden som kan ha gjorts", uppger Emily Anderson, talesperson för företaget, enligt Hongkongbaserade South China Morning Post.

De massiva demokratiprotesterna i Kina ledde till att stridsvagnar den 4 juni 1989 rullade in i centrala Peking och slog till mot demonstranterna vid Himmelska fridens torg. Regeringen har uppgett att omkring 200 civila dödades. Dödstalet är dock okänt, men tusentals tros ha skadats eller dödats.

Omnämnanden av händelserna fångas sedan länge upp av Kinas omfattande censur på nätet. Ordet "Leica" har nu förts till listan av ord som stoppas i kinesiska sociala medier, rapporterar nyhetssajten Gizmodo.

TT

Fakta: Demokratiprotesterna i Kina 1989

Tillslaget vid Himmelska fridens torg den 4 juni 1989 föregicks av omfattande ungdomsprotester i Peking våren 1989, den så kallade '89 Demokrati-rörelsen.

Demonstranterna blev kvar i veckor och fick stöd av en ökande folkmassa i sina krav på demokrati. Som mest samlades omkring en miljon människor i Peking. I mitten av maj hade protesterna spridit sig till 400 städer i Kina.

Den 20 maj infördes undantagstillstånd och 300000 militärer sattes in i Peking.

Natten till den 4 juni rullade stridsvagnar mot centrum och slog till mot demonstranterna vid Himmelska fridens torg. Det exakta antalet människor som dödades vid tillslaget är okänt, men tusentals tros ha dödats eller skadats.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS