Kinas utrikesminister Wang Yi under sitt anförande i FN:s generalförsamling på lördagen.
Kinas utrikesminister Wang Yi under sitt anförande i FN:s generalförsamling på lördagen. Bild: Mary Altaffer/AP/TT

Kina höjer tonen om Ukrainakriget

Den kinesiske utrikesministern Wang Yi riktade sig till både Ryssland och Ukraina när han i sitt anförande inför FN:s generalförsamling uppmanade länderna att inte låta kriget "spilla över" och sprida sig.

ANNONS
|

Peking brukar räknas som Moskvas mäktigaste allierade, därför noterades det snabbt, bland annat av nyhetsbyrån AFP, att Wang Yi inte tydligt ställde sig bakom Ryssland i kriget.

– Vi uppmanar alla inblandade parter att förhindra att krisen sprider sig, sade Wang Yi i sitt tal, som han höll på lördagen.

Han påpekade samtidigt att särskilt utvecklingsländer måste skyddas från krigets effekter.

Den kinesiske utrikesministern efterlyste också "rättvisa och pragmatiska" fredssamtal.

– Kina stöder alla ansträngningar som bidrar till en fredlig lösning av Ukrainakrisen. Den akuta prioriteringen är att underlätta samtal för fred, fortsatte han.

Under sitt FN-besök har Wang Yi träffat Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Det blev också de bådas första möte sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari.

ANNONS

Och trots Kinas och Rysslands förhållandevis nära relation har man i USA med tillfredsställelse, enligt AFP, noterat att Peking hittills inte skickat någon militär utrustning till Ryssland.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS