En kö av klättrare på Mount Everest den 22 maj.
En kö av klättrare på Mount Everest den 22 maj.

Klättrare utan koll på världens högsta berg

Människor köade i timmar i iskylan på väg upp mot Mount Everests topp – och ovanligt många har i år mist livet. Även oerfarna klättrare lockas av världens högsta berg.

ANNONS
|

Häpnadsväckande bilder på trafikstockningen på berget har spridits efter vårens klättersäsong. Tätt, tätt inpå varandra har klättrarna väntat i slingrande köer på sin tur att nå upp till 8848 meters höjd.

- Det är fruktansvärt att se. Det får inte se ut så här. Jag har aldrig sett något liknande, säger Michael Zettergren, vars företag Adventure Lovers anordnar klätterresor, till TT.

ANNONS

- Man fajtas alltid mot klockan på sådana här berg. Man bör vara på toppen vid klockan 13–14 för att hinna ner, och för att slippa slåss mot mörkret och kylan.

Dödlig väntan

Nepal hade inför den här vårsäsongen utfärdat 381 tillstånd för klättrare. Ytterligare minst 140 tillstånd delades ut för Tibetsidan. Klättrarna på Nepalsidan har dessutom med sig minst varsin guide. Det slutgiltiga antalet har inte släppts men det kan bli fler än rekordsiffran på 807 från i fjol, skriver nyhetsbyrån AFP.

- Det finns människor här som inte har någon eller har väldigt lite erfarenhet av alpinklättring, och att då ge sig upp här är helt galet. Det är självklart det som skapar mycket av problemen, säger Zettergren.

På grund av starka vindar var fönstret då klättrarna kunde ta sig till toppen litet i år, vilket skapade köerna. En indisk klättrare säger till AFP att det är en potentiellt dödlig väntan:

ANNONS

- Oavsett om du har den bästa utrustningen som finns så finns det ingenting gjort av människan som kan vinna över naturen.

Bort med oerfarna

Elva personer har mist livet under den några veckor långa vårsäsongen. Vanligtvis omkommer omkring fem personer per år.

- Om du till köerna lägger alla de oerfarna människor som inte vet hur de ska bete sig så blir det problem. Ska du gå förbi en person som går långsamt måste du försöka gå runt, genom att i värsta fall släppa taget om de fasta repen och då finns det inget som tar dig om du faller, säger Zettergren.

Hans företag har inte arrangerat någon resa till Mount Everest i år. Men kraven brukar vara att man tidigare bestigit ett 7000 metersberg, och gärna även ett 8000-metersberg.

- Man måste få bort de oerfarna. Jag tycker att myndigheterna borde kräva ett klätter-cv för att utfärda tillstånd, säger Zettergren.

ANNONS

Under de senaste 20 åren har antalet klättrare fördubblats. Allt fler vill betala de många hundratusentals kronor som det kostar att nå toppen. Det har i sin tur lett till att mindre nogräknade företag har dragit i gång klättringar, och att de riktigt erfarna guiderna inte räcker till.

- En oförberedd klättrare tillsammans med en otränad guide är en farlig kombination. En guide måste veta när det är dags att vända, även om kunden vill fortsätta, säger Tashi Sherpa, en certifierad guide, till AFP.

TT

Fakta: Mount Everest

Världens högsta berg, som mäter 8 848 meter över havet.

Mount Everest bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.

I veckan slog nepalesen Kami Rita Sherpa rekordet för antalet bestigningar när han för 24:e gången nådde Mount Everests topp. Den tidigare rekordinnehavaren var han själv.

ANNONS