EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, på en presskonferens i Bryssel i början av september.
EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, på en presskonferens i Bryssel i början av september.

Klockan klämtar för brexit

Visa pengarna, är EU:s uppmaning till Storbritannien för att kunna gå vidare till nästa steg i förhandlingarna om brexit.

ANNONS
|

Fortfarande finns inget genombrott i förhandlingarna om det som kallas skilsmässoavtalet – det vill säga rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland och framför allt den ekonomiska uppgörelsen.

En middag i måndags kväll mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May, brexitministern David Davis, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier beskrivs visserligen som positiv. Men det räcker knappast för att öppna upp det låsta läget.

- Det var en bra arbetsmiddag. Vad vi sade åt premiärminister May är att det är väldigt viktigt att behålla den här positiva dynamiken under de kommande två månaderna, säger Barnier på väg in till tisdagens möte med de kvarstannande EU-ländernas EU-ministrar.

ANNONS

"Ännu inte där"

Därifrån kommer inget klartecken om att gå vidare till nästa fas i brexitdiskussionen.

- Det är lite mer kvar än vad man kanske hade trott. Storbritannien har nu sagt att vi kommer att uppfylla våra åtaganden. Men vad dessa åtaganden är – det vet vi inte ännu, konstaterar EU-minister Ann Linde (S) efter mötet.

- Det gäller att sätta sakerna i rätt ordning, etapp efter etapp. Och just nu är vi ännu inte där, säger Barnier.

Svårt att förstå?

Flera av EU-länderna är klart skeptiska till vad som åstadkommits hittills, särskilt från brittisk sida.

- Ibland är det svårt att se och förstå vad britterna egentligen vill ha från de här förhandlingarna. Det verkar som om EU-27 är mer enat än UK-1, säger exempelvis Finlands biträdande EU-minister Samuli Virtanen i Luxemburg.

ANNONS

Även om stats- och regeringscheferna på fredag väntas ge klartecken för Barnier och EU-ministrarna att internt börja förbereda nästa fas så lär det därför dröja till december innan klartecken kan ges för verkliga framtidssamtal med Storbritannien.

- Klockan går. Vi har en tid som är uppmätt och på den tiden måste vi lösa uppgiften. Annars kraschar det, varnar Ann Linde i Luxemburg.

Luxemburg, TT:s korrespondent
Kronologi: Vägen till brexit
  • 1 januari 1973: Storbritannien – samt Danmark och Irland – blir medlemmar i dåvarande EG.
  • 5 juni 1975: 67 procent av britterna röstar för att stanna kvar i EG i en folkomröstning.
  • 23 januari 2013: Premiärminister David Cameron lovar att hålla en ny folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, sedan landet först försökt förhandla om sin relation till unionen.
  • 23 juni 2016: 52 procent av britterna röstar för att lämna EU i en folkomröstning. Som följd av stanna kvar-sidans förlust lämnar Cameron sitt jobb och ersätts av dåvarande inrikesministern Theresa May.
  • 29 mars 2017: Premiärminister May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.
  • 19 juni 2017: De första utträdesförhandlingarna mellan EU och Storbritannien inleds i Bryssel.
  • Årsskiftet 2017/18: EU:s förhandlare hoppas ha nått tillräckligt långt för att kunna börja diskutera ett framtida handelsavtal med Storbritannien.
  • Oktober 2018: Parterna hoppas ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande till berörda parlament i medlemsländerna.
  • 29 mars 2019: Storbritannien kan formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte.
  • Fakta: Kommande ord om brexit

    Enligt utläckta utkast väntas ledarna för de kvarstannande 27 EU-länderna vid sitt toppmöte på fredag...

  • ..."välkomna" framstegen vad gäller EU-medborgares rättigheter i Storbritannien – samtidigt som EU-domstolens roll för att garantera rättigheterna påpekas.
  • ..."erkänna vissa framsteg" vad gäller gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland.
  • ..."notera" att inga "fasta och konkreta åtaganden" ännu gjorts från Storbritannien vad gäller landets ekonomiska åtaganden.
  • ..."återigen värdera" vid kommande toppmöte i december om "tillräckliga framsteg gjorts inom alla tre ovanstående frågor".
  • ..."inbjuda" ländernas EU-ministrar att tillsammans med EU:s chefsförhandlare inleda "interna förberedande diskussioner" för framtida förhållande och eventuella övergångsarrangemang.
  • Källa: Reuters

    ANNONS