Rumäniens före detta chefsåklagare för korruptionsbrott, Laura Codruta Kövesi, hoppas bli chef för EU:s nya åklagarmyndighet, Eppo. Arkivfoto.
Rumäniens före detta chefsåklagare för korruptionsbrott, Laura Codruta Kövesi, hoppas bli chef för EU:s nya åklagarmyndighet, Eppo. Arkivfoto.

Knagglig start för EU-åklagare

Långsamma tillsättningar och strid om myndighetens första chef gör det trögt att få i gång EU:s nya åklagarsamarbete, Eppo. Det svenska deltagandet dröjer ett bra tag till.

ANNONS
|

Eppo ska i första hand hantera vad som kallas brott mot EU:s finansiella intressen, det vill säga fusk och bedrägerier med allehanda EU-medel. Myndigheten ska ha sitt säte i Luxemburg och ledas av en chefsåklagare.

Men vem?

EU-parlamentet har ställt sig bakom Rumäniens tidigare antikorruptionschef Laura Codruta Kövesi, medan EU:s medlemsländer i stället satt franske Jean-François Bohnert som etta på listan.

Manar till samtal

Striden är infekterad. Kövesi ogillas skarpt av den egna regeringen på hemmaplan, som anklagat henne för att vara alltför auktoritär och överträda sina befogenheter. Det har å andra sidan gett henne extra stöd bland de många som ifrågasätter den rumänska regeringens syn på rättsstatsprinciper och korruption.

ANNONS

EU:s justitiekommissionär Vera Jourova manar till förhandlingar.

- Chefsåklagaren spelar en nyckelroll när det gäller att få i gång kontoret. Det finns ingen annan som kan göra det jobbet. Därför är det rätt bråttom, säger Jourova efter torsdagens inrikesministermöte i Luxemburg.

Parallellt har flera länder heller inte nominerat sina nationella representanter i Eppo, trots att tidsfristen för det gick ut redan i mars.

Sverige vid sidan om

I Sverige sade regeringen länge nej till Eppo-samarbetet, men meddelade i våras att ett förslag om svenskt deltagande ska läggas fram i riksdagen.

- Vi kommer i höst att gå igenom vilka krav som det ställer på vår lagstiftning eller andra regelverk som kan behöva ändras, förklarar inrikesminister Mikael Damberg (S) i Luxemburg.

Han följer än så länge striden om Kövesi från sidan.

- Eftersom vi inte är medlemmar så har vi inte något formellt inflytande på Eppo i dag, men vi följer processen noga. Vi vet ju att olika länder har olika uppfattningar och har markerat det, men det var inte uppe i dag, säger Damberg i Luxemburg.

ANNONS
Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: Eppo

Den gemensamma EU-åklagaren Eppo (European Public Prosecutor's Office) ska under särskilda omständigheter ha rätt att utreda och åtala EU-bedrägerier och andra brott som "drabbar EU:s finansiella intressen".

EU-kommissionen hoppades inledningsvis få med alla länder i samarbetet, men sedan det inte gått har 22 länder valt att inleda ett så kallat fördjupat samarbete kring Eppo. Utanför står tills vidare Sverige, Danmark, Storbritannien, Ungern, Polen och Irland. För svensk del har dock regeringen varslat om att man kommer att föreslå att även Sverige går med.

För tillfället pågår arbetet med att tillsätta Eppos första chefsåklagare, med rumänska Laura Codruta Kövesi och franske Jean-François Bohnert som huvudkandidater.

ANNONS