Kongo bättre rustat mot ebola än Västafrika

Död och fruktan är åter på dagordningen när ebola breder ut sig i Kongo-Kinshasa. Men myndighets- och sjukvårdspersonal i landet har helt andra förutsättningar att hantera utbrottet än vad man hade i Västafrika för fyra år sedan, då tusentals människor dog.

ANNONS
|

Ebola tros förekomma hos fladdermöss – som utan att insjukna – kan bära på och föra viruset vidare, ofta till apor som jagas för sitt kött i de berörda områdena. Precis som i Västafrika, där viruset skördade över 11000 människoliv, tros den nu uppkomna situationen i Kongo-Kinshasa ha börjat med att någon som kommer i kontakt med vilda djur har smittats, innan personen fört smittan vidare till andra människor i sin närhet.

Större acceptans

Men där slutar likheterna, hävdar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

- I Västafrika hamnade man efter krig och liknande i en väldigt kaotisk situation. Man hade i princip ingen fungerande sjukvård överhuvudtaget och det fanns en stor misstro mot myndigheter och statsapparat. Allt det här samspelade till att situationen accelererade till bortanför normal kontroll.

ANNONS

Kongo-Kinshasa har också plågats av politiska oroligheter, men eftersom landet erfarit minst nio ebolautbrott sedan 70-talet finns hos befolkningen en större acceptans för vad sjukdomen kräver: Den som uppvisar symtom måste snabbt till sjukhus, personer som exponerats för den sjuke måste spåras och de som avlider i sjukdomen kan inte begravas i traditionella ceremonier.

- Man känner till konceptet, man är van vi det och man har ganska många personer som vet hur man ska göra.

Vaccin finns

Världshälsoorganisationen (WHO) fick efter utbrottet i Västafrika kritik för att inte ha agerat tillräckligt snabbt och kraftfullt. Den här gången är man därför på tårna. Bland annat finns nu vaccin, som kan användas dels för att ge sjukvårdspersonal skydd och dels för att ringvaccinera människor i smittades närhet eftersom det är verksamt också under inkubationstiden.

WHO uttryckte tidigare i veckan oro över att sjukdomsfall har konstaterats i miljonstaden Mbandaka, men enligt Anders Tegnell är det i sig inte synonymt med vidare spridning.

- Det är inte någon naturlag att det behöver bli mycket värre bara för att smittan kommer in i större befolkningscentrum. Tidigt i utbrottet kräver det inte så stora insatser. Vet man bara vad man håller på med så behöver det inte bli så farligt.

ANNONS
TT

Fakta: Ebola

Ebola tillhör gruppen blödarfebrar, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Sjukdomssymptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha utvecklat sjukdomssymptom för att vara smittsam, men en kropp från en person som avlidit i ebola kan också sprida smitta.

Det är nionde gången sedan 1976 som ebola upptäcks i Kongo-Kinshasa. Senaste gången WHO konstaterade ett utbrott i landet var i maj 2017. När ebola bröt ut i Kongo-Kinshasa 2014 dog 42 människor. Året innan smittades nästan 29000 människor i en ebolaepidemi i Västafrika. Fler än 11300 människor dog.

Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan de utbrott av ebola som inträffat. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser

ANNONS