En sönderskjuten bil i den mexikanska delstaten Nayarit. Den tidigare chefsåklagaren i delstaten samarbetade med två olika knarkkarteller, enligt en rapport.
En sönderskjuten bil i den mexikanska delstaten Nayarit. Den tidigare chefsåklagaren i delstaten samarbetade med två olika knarkkarteller, enligt en rapport. Bild: Chris Arias/AP/TT

Korrupt åklagare blåste mexikanska karteller

En tidigare mexikansk delstatsåklagare var så korrupt att inte ens brottslingarna som gav honom mutor kunde lita på honom, enligt en rapport från landets inrikesdepartement.

ANNONS

Enligt rapporten tog Edgar Veytia, även kallad "El diablo", under fyra år mutor från ett gäng kriminella som var allierade med knarkkartellen Beltrán-Leyva. Han var då chefsåklagare i delstaten Nayarit i västra Mexiko.

Men 2017 bytte han sida och allierade sig med kartellen Jalisco Nueva Generación. Det togs inte emot väl av hans tidigare kumpaner och ledde till en våldsspiral och att en rad personer "försvann" i delstaten.

Enligt rapporten, som släppts för att försöka bringa klarhet i försvinnandena, ska Veytia under sin sista ämbetstid ha försökt rekrytera folk till Jaliscokartellen och skapat en "dödspatrull".

Delar av administrationen i delstaten har, enligt rapporten, agerat som ett kriminellt nätverk där polis och rättsväsende samarbetat för att hota, tortera, döda och fängsla rivaliserande kartellmedlemmar. Den kriminella struktur som byggdes upp under Veytia befaras fortfarande kunna vara aktiv, men nu arbeta för andra kriminella organisationer.

ANNONS

Den tidigare chefsåklagaren dömdes 2019 till 20 års fängelse för att ha organiserat narkotikasmuggling till USA. Han anklagades bland annat för att ha använt telefonavlyssning och andra polisiära medel för att skydda en knarkkartell.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS